Foto: z otevřených zdrojů
Pocit únavy po jídle je normální, zatímco nadměrná únava může být známkou určitého zdravotního stavu.
Snědli jste oběd a cítíte se ospalí? Únava po jídle může být signálem zdravotních problémů, které byste neměli ignorovat. Uvádí to web Dobré jídlo.
Proč se únava po jídle objevuje
Odbornice na výživu Fiona Hunterová varovala, že přetrvávající pocit únavy po jídle může být hlavním příznakem potenciálně nebezpečného zdravotního stavu.
V medicíně se tomu říká postprandiální ospalost. Může vést k ospalosti, nízké hladině energie a potížím se soustředěním. Podle odborníka není přesná příčina zcela objasněna, ale existuje několik teorií. Jednou z nich je, že se jedná o přirozenou reakci těla na trávení.
Po jídle tělo přesměruje tok krve do trávicího systému a dočasný přesun krve pryč od mozku může vést k pocitům únavy a letargie.
Pocit únavy po jídle je normální, zatímco nadměrná únava může být známkou určitých zdravotních potíží. Mezi ně patří např:
- Diabetes nebo předdiabetes – může způsobovat kolísání hladiny cukru v krvi po jídle, což může způsobovat únavu.
- Potravinové intolerance nebo alergie – mohou způsobovat únavu a další příznaky po konzumaci určitých potravin. Vedení potravinového deníku vám může pomoci odhalit problematické potraviny.
- Anémie – nedostatek železa nebo vitaminu B12 může přispívat k přetrvávající únavě.
- hormonální problémy – sem patří nedostatečná činnost štítné žlázy, která může ovlivnit hladinu energie a metabolismus.
Některé živiny v potravinách mohou s větší pravděpodobností přispívat k ospalosti. Patří mezi ně potraviny s vysokým obsahem cukru nebo rafinovaných sacharidů, jako je bílý chléb, rýže a těstoviny, sušenky a koláče, a bílkoviny obsahující tryptofan, jako je krůtí maso, kuřecí maso, vejce, sýr, ryby, ořechy a semena.
Co se vyplatí dělat
Pokud je to pro vás typický problém, který však nesouvisí se zdravotními problémy, postupujte podle těchto rad:
- Po jídle se nadýchejte čerstvého vzduchu nebo se jděte krátce projít ven.
- vyhněte se velkým jídlům
- upřednostňujte celozrnné sacharidy před rafinovanými sacharidy.
- vyřaďte sacharidy při obědě
- zůstaňte hydratovaní
- jezte pravidelně a vyhýbejte se jídlu pozdě v noci
Pokud se po jídle neustále cítíte vyčerpaní, je vhodné navštívit lékaře a požádat ho o pomoc.