Foto: z otevřených zdrojů
Podle odborníka byste si měli vybrat lososa, který má vlhký vzhled.
Mnoho lidí miluje lososa a zejména pokrmy, které lze z této ryby připravit. Vyvstává však otázka, zda je třeba lososa před vařením opláchnout vodou. Podle odborníka na bezpečnost mořských plodů Razieha Farzada není třeba tuto rybu před vařením oplachovat, píše Southern Living.
„Směrnice pro bezpečnost potravin naznačují, že oplachování masa, včetně ryb/lososů, může zvýšit riziko šíření patogenních (choroboplodných) bakterií ve vaší kuchyni,“ vysvětlila.
Podle ní je jedno, jaký druh lososa koupíte, neměl by se omývat. Zejména odbornice také radí vybírat lososa, který má vlhký vzhled, protože to svědčí o jeho čerstvosti. Prodejce můžete dokonce požádat, aby k rybě přičichl, a pokud je vůně nepříjemná, poohlédněte se po jiném kusu.
Co se stane, když rybu opláchnete?
„Stříkající voda může přenést bakterie z lososa na jiné povrchy a potraviny v kuchyni,“ poznamenal Farzad.
Pokud však chcete rybu opláchnout, ujistěte se, že je dřez čistý, říká odborník. Až skončíte, nezapomeňte dřez a všechny další povrchy, kterých jste se dotkli, následně vyčistit a vydezinfikovat.
„Během oplachování a po něm se také vyvarujte kontaktu ryby s jinými potravinami a kuchyňskými předměty,“ radí odborník.
Musím lososa oplachovat, abych odstranil kůži?
Ačkoli se kůže z lososa nemusí odstraňovat, opláchnutí ryby její odstranění nijak neusnadní. Z tohoto důvodu Farzad doporučuje připravovat lososa kůží dolů na rozehřáté pánvi, což umožní, aby se během vaření oddělila od masa.
Zejména USDA doporučuje vařit tuto rybu při teplotě 62 stupňů Celsia.
Odborník shrnul, že jakmile je ryba vychladlá, můžete z ní bez větší námahy sloupnout kůži. Pro stažení kůže z ryby před vařením Farzad doporučuje použít ostrý nůž nebo ji vložit do lednice, aby byla pevnější.