Nadýchané, voňavé, zlatavé – symbolizuje nejen svátek, ale také teplo rodinného kruhu.
Na světě existují vůně, které dokáží vyvolat ty nejhřejivější vzpomínky. Jednou z nich je vůně čerstvě upečených paštik, která se o Velikonocích vznáší v každé ukrajinské domácnosti.
Svěží, voňavá, zlatavá – symbolizuje nejen svátky, ale také teplo rodinného kruhu, domácí pohodu, uchovávání tradic. Na stránce annasimiachko se podělili o recept na pravé paski, které se ukáže křehké a překvapivě chutné. Jeho základem je klasické těsto na mléčném základě se spoustou žloutků, kůry, sultánek a kandovaného ovoce, které dezertu dodávají jedinečnou chuť.
Recept
Složení:
- Mléko 500 ml
- Čerstvé droždí 30g
- Bílý cukr 120g
- Vanilkový cukr 2 sáčky
- Slepičí vejce 2ks.
- Žloutky 6 ks.
- Sůl 1 lžička
- Pšeničná mouka 980g
- Pomerančová kůra 1 ks.
- Pomerančové kandované ovoce nebo směs kandovaného ovoce 200 g
- Sultánky 200g
- Máslo 120g
Příprava
- Do velké mísy nalijte teplé (ne horké!) mléko – ideální teplota je asi 37-40 °C. Rozpusťte v něm droždí, přidejte 1 lžíci cukru a několik lžic mouky – mělo by mít konzistenci husté zakysané smetany.
- Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě 15-20 minut kynout. Kvásek by měl „ožít“ – zvětšit svůj objem a vytvořit pěnu.
- Do těsta přidáme zbytek cukru, sůl, dvě celá vejce, vanilkový cukr a polovinu mouky.
- Začněte hníst – buď lžící, nebo mixérem vybaveným nástavcem na těsto.
- Poté přidejte žloutky a pomerančovou kůru. Po částech vmíchejte zbývající mouku a uhněťte měkké, pružné těsto. Mělo by být mírně lepivé, ale ne řídké.
- Přidejte měkké máslo, rozdělte ho na několik částí a pokračujte v hnětení po dobu 10-15 minut. Těsto bude lesklé a bude se snadno odlepovat od rukou a stěn bochníkové formy.
- Sultánky předem namočte na 10 minut do vroucí vody a poté je osušte. Kandované ovoce lze také nakrájet na menší kousky. Vše poprašte trochou mouky, aby náplň neklesla ke dnu těsta, a opatrně ji do těsta vmíchejte.
- Těsto přikryjeme utěrkou nebo potravinovou fólií a necháme na teplém místě 1-1,5 hodiny kynout – mělo by se alespoň zdvojnásobit.
- Poté si lehce namažte ruce máslem, těsto prohněťte a vytvarujte kulichi.
- Vložte je do formiček a naplňte je pouze do třetiny objemu.
- Nechte je stát dalších 30-60 minut, dokud nebudou asi 2-3 cm od okraje formiček.
- Před pečením potřete vrchní část velikonočních koláčů rozšlehaným žloutkem, aby měly pěknou zlatavou kůrku.
- Předehřejte troubu na 170 °C. Koláče pečte 40-50 minut v závislosti na velikosti formy. Pokud se vrchní část začne připalovat, přikryjte ji fólií.
- Zkontrolujte propečení dřevěnou špejlí – měla by být suchá.
Aby se kulichy krásně leskly, připravte si sladký sirup: smíchejte stejným dílem cukr a vroucí vodu (např. 3 lžíce cukru a 3 lžíce vody). Mícháme, dokud se zcela nerozpustí. Jakmile vyndáte kulichy z trouby, ihned je nahoře potřete horkým sirupem.
Tipy:
- Varianty chuti: můžete přidat mletou skořici, muškátový oříšek, rum nebo pomerančový likér.
- Prvních 30 minut pečení troubu neotvírejte, aby se paštika nesypala.
- Pašije je nejlepší skladovat v pergamenu nebo v látkové utěrce na chladném místě. Vydrží čerstvé 4-5 dní.
V tradičním křesťanství není velikonoční paškál jen pečivo, ale posvátný chléb symbolizující vzkříšení a nový život. Jeho pečení je samostatným rituálem, který doprovází čistota myšlenek, modlitba a ticho v domě. Proto se pravý kulich vždy připravuje s láskou – a tuto lásku pocítí každý, kdo ho ochutná.