Odborníci nám radí, co udělat s bramborami před vařením, aby byla bramborová kaše chutná a rozplývala se v ústech.
Pro chutnou bramborovou kaši nestačí brambory jen hodit do hrnce s vodou a uvařit. Britští odborníci na vaření tvrdí, že použití jedné jednoduché ingredience před vařením zeleniny pomáhá zlepšit strukturu pokrmu. Odborníci se podělili o hack, jak udělat bramborovou kaši nadýchanou a hladkou.
Jak vylepšit bramborovou kaši
Podle kulinářských odborníků by se kořenová zelenina měla před vařením namočit do studené vody, aby měla lehkou a nadýchanou strukturu, píše britský bulvární deník Express.co.uk.
Odborníci na brambory ze společnosti Potato Goodness vysvětlují: „Namáčení brambor ve vodě pomáhá odstranit přebytečný škrob, který brání rovnoměrnému vaření brambor a také vytváří lepkavou nebo gumovitou strukturu na vnější straně zeleniny.“
Podle odborníků by se měla používat studená voda, protože horká voda reaguje se škrobem a ztěžuje jeho oddělení od brambor. Doporučují nakrájené a oloupané brambory před vařením namočit do studené vody alespoň na 30 minut, ale můžete je nechat i déle.
Publikace Simply Recipes dokonce doporučuje použít k namáčení zeleniny ledovou vodu. „Naplňte velkou mísu studenou vodou a hrstí ledu. Oloupané brambory vložte do vody a nechte je namočené alespoň 30 minut, ideální je však jedna hodina,“ radí odborníci.
Poté je třeba brambory opatrně vyjmout rukama nebo pomocí sítka, abyste se vyhnuli nárazům škrobu na dno mísy. Kaše je pak mnohem lehčí a nadýchanější, než kdybyste ji vařili bez namáčení.
Proč se do bramborové kaše přidává vejce?
Některé hospodyňky, aby získaly lahodnou vzdušnou bramborovou kaši, přidávají do ní také syrové vejce. Jak na to:
- Kaši je třeba uvařit a nechat ji trochu vychladnout;
- vmíchejte vejce a promíchejte.
Důležité: před přidáním do pyré doporučujeme vejce omýt jedlou sodou a spařit vroucí vodou. Syrové vejce by se do dětských pyré nemělo používat.