11 potravin, které by měla jíst každá žena po padesátce

Správná výživa se stává jedním z klíčových faktorů zdravého stárnutí

Po padesátce začíná ženské tělo potřebovat více péče a podpory zevnitř. Správná výživa se stává jedním z klíčových faktorů zdravého stárnutí, proto je vhodné zařadit do svého jídelníčku 11 potravin. Uvádí to webová stránka Real simple.

Kiwi

Kiwi má vynikající výživovou hodnotu, zejména pokud jde o zdraví žen po padesátce. Je bohaté na vitamin C, který je nezbytný pro zdravou pokožku, vlasy, kosti a funkci imunitního systému.

Odbornice na výživu Susan Greeleyová odhalila, že vitamin C také podporuje tvorbu kolagenu, která se s přibývajícím věkem výrazně zpomaluje. Kromě toho kiwi obsahuje vlákninu a antioxidanty, které zlepšují zdraví střev, respektive ochranu před nemocemi.

Chcete-li si ovoce vychutnat, rozkrojte kiwi napůl a vyjměte sladkou dužinu. Nakrájené kiwi můžete také přidat do ovocného salátu nebo ho podávat s jogurtem.

Řecký jogurt

Řecký jogurt může pomoci udržet pevnost kostí a svalovou hmotu s přibývajícím věkem. Je to díky vysokému obsahu vápníku a bílkovin. Obsah probiotik v řeckém jogurtu navíc přispívá k diverzifikaci mikrobiomu, což je důležitý aspekt zdraví střev.

Je také vhodný pro funkci imunitního systému, protože střeva jsou velmi úzce propojena s imunitním systémem. Řecký jogurt si můžete přimíchat do smoothies, vychutnat si ho s ovocem a ořechy nebo ho použít jako krémový základ omáček.

Sušené švestky

Sušené švestky patří mezi potraviny s vysokým obsahem vlákniny, a proto jsou vhodné pro střeva, která s přibývajícím věkem potřebují další podporu.

Díky draslíku, vitaminu K a antioxidantům obsaženým v sušených švestkách jsou sušené švestky spojovány s lepším stavem kostí u žen po menopauze.

Abyste ze sušených švestek vytěžili maximum, vyplatí se jich sníst pět až šest kusů denně.

Sušené švestky

Pro ženy po padesátce jsou borůvky víc než jen pochoutka. Šťavnaté bobule obsahují vlákninu a antioxidační antokyany, které mohou snižovat vysoký cholesterol, respektive vysoký krevní tlak.

Navíc antioxidanty a polyfenoly obsažené v borůvkách mohou zlepšit průtok krve mozkem, zlepšit paměť a chránit před problémy s duševní výkonností souvisejícími s věkem.

Houby

Tato superpotravina má vysoký obsah antioxidantů, které pomáhají předcházet zdravotním problémům, s nimiž se často potýkají starší ženy, zejména zdraví střev, inzulínové rezistenci, zánětům a stresu.

Houby ošetřené UV zářením obsahují také vitamin D, důležitou živinu pro silné kosti.

Lněná semínka

Lněná semínka jsou základní potravinou pro ženy po padesátce. Drobná semínka podporují zdraví srdce, hormonální rovnováhu a kognitivní funkce, které se mohou časem zhoršovat.

Lněná semínka například obsahují kyselinu alfa-linolenovou (ALA), typ omega-3 mastné kyseliny, která může zlepšovat krevní tlak, snižovat záněty a snižovat hladinu cholesterolu.

Lněná semínka obsahují také lignany, které působí jako fytoestrogeny (tj. dietní estrogeny), které mohou zmírnit příznaky menopauzy a regulovat hormony.

Produkt obsahuje také vitamin E, který může chránit nervové buňky před poškozením. Nejlepší je konzumovat mletá lněná semínka (spíše než celá), protože jsou lépe stravitelná a tělo je lépe vstřebává.

Konzervované sardinky

Konzervované sardinky jsou bohaté na vápník, vitamin D a omega-3 mastné kyseliny, které jsou nezbytné pro zdraví mozku, srdce a kostí. Mají také vysoký obsah bílkovin, které mohou pomoci zpomalit úbytek svalové hmoty a zlepšit fyzickou výkonnost s přibývajícím věkem.

Sardinky obsahují vitamin B12 a selen, dvě živiny, které se podílejí na funkci štítné žlázy.

Kapusta

Kapusta je důležitou potravinou pro ženy středního a vyššího věku, zejména pokud jde o zdraví kostí, srdce a mozku. Díky vysokému obsahu vápníku a vitaminu K zachovává hustotu kostí a snižuje riziko osteoporózy a zlomenin, které jsou častější po menopauze.

Kapusta může také podporovat zdraví srdce tím, že podporuje produkci oxidu dusnatého, který zlepšuje průtok krve a snižuje krevní tlak.

Listová zelenina navíc obsahuje antioxidanty (lutein a polyfenoly), které chrání mozkovou tkáň tím, že snižují zánět a oxidační stres.

Vlašské ořechy

Vlašské ořechy mohou zlepšit paměť, náladu a posílit nervovou obranu díky neuroprotektivním látkám, jako je vitamin E a melatonin. Pokud jde o kardiovaskulární systém, zdravé tuky obsažené ve vlašských ořeších mohou snižovat hladinu LDL „špatného“ cholesterolu, což může chránit před srdečními chorobami.

Avokádo

Pokud je vám více než 50 let, zvažte konzumaci většího množství avokáda. Jeho zdravé tuky a vláknina mohou snížit hladinu LDL cholesterolu a snížit riziko srdečních onemocnění, které se po menopauze opět výrazně zvyšuje.

Avokádo navíc obsahuje lutein a vitaminy skupiny B, které podporují zdraví mozku. Lutein podporuje lepší prokrvení oblastí mozku.

Edamame

Tento produkt obsahuje střevům prospěšnou vlákninu, protizánětlivé omega-3 tuky a fytoestrogeny, které chrání před rakovinou prsu a srdečními chorobami. Obsahuje také izoflavony, které mohou u žen zmírnit příznaky menopauzy.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - TÁBOR KYTLICE

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: