Foto: z otevřených zdrojů
Pokud máte vysoký cholesterol, nemusíte se vzdávat vajec a sýrů, tvrdí odborník
Vysoká hladina cholesterolu nemusí nutně znamenat, že byste se měli vyhýbat všem potravinám bohatým na cholesterol. Nedávný výzkum ukázal, že odstředěné mléko bohaté na cholesterol, jogurt a zrající sýr mohou skutečně zlepšit profil krevních lipidů (tuků), uvádí The Telegraph.
Konzultant intervenční kardiologie Ali Hawandi se domnívá, že je třeba pochopit, proč se hladina cholesterolu vůbec zvyšuje.
„Pokud máte genetickou predispozici k vysoké hladině cholesterolu v krvi, má strava jen velmi malý vliv, takže obvykle potřebujete léky, například statiny. Dokonce i u průměrného člověka se zvýšenou hladinou cholesterolu, který je obecně zdravý, bude mít konzumace potravin s nízkým obsahem cholesterolu pravděpodobně omezený účinek,“ říká.
Pokud však má člověk nadváhu, inzulinovou rezistenci nebo jiné související zdravotní potíže, je zcela možné ovlivnit hladinu cholesterolu stravou. Dieta podle něj spočívá spíše ve „zdravém způsobu stravování než ve vyhýbání se určitým potravinám s vysokým obsahem cholesterolu“.
Vysvětlil, které potraviny s vysokým obsahem cholesterolu je vhodné do jídelníčku zařadit a kterým je lepší se vyhnout.
5 potravin s vysokým obsahem cholesterolu, které byste měli ze svého jídelníčku vynechat
1. Sýr
„Často slýchám, že lidé říkají: ‚Mám vysoký cholesterol, tak bych neměl jíst sýry‘, ale existují pádné důkazy o tom, že dlouho fermentované sýry [такие как выдержанный чеддер] jsou prospěšné,“ poznamenal Havandi.
Navzdory vysokému obsahu cholesterolu má sýr vysoký obsah vitaminů A, K, B12, vápníku, fosforu, hořčíku a střevům prospěšných probiotik. Odborník citoval studii, která ukázala, že u účastníků s metabolickým syndromem, kteří dodržovali nízkosacharidovou dietu s vysokým obsahem tuku, jejíž součástí bylo 200 g sýra denně, se po čtyřech týdnech zlepšil profil krevních lipidů.
2. Vejce
Studie Harvard Medical School ukazuje, že počet infarktů, mrtvic a dalších kardiovaskulárních onemocnění nebyl vyšší u lidí, kteří jedli až jedno vejce denně.
Účinky jakéhokoli cholesterolu ve vejcích zmírňují další pro srdce prospěšné živiny, jako je selen a omega-3 mastné kyseliny, které se ve vejcích také nacházejí.
„Myslím, že pokud jíte hodně vajec, váš celkový cholesterol se pravděpodobně zvýší, ale zda to vede k nějakým prognostickým problémům, zůstává sporné. Pokud jste zdraví, je nepravděpodobné, že by to byl problém,“ poznamenal konzultant kardiolog.
3. Červené maso
Otázka červeného masa je poněkud kontroverzní, protože obsahuje velké množství nasycených tuků, které podle studií zvyšují hladinu LDL-cholesterolu (tzv. špatného) v krvi. Havandi se však domnívá, že tento pohled je příliš zjednodušený.
„Tradiční názor je, že LDL-cholesterol je zlo, že existuje přímá souvislost s kardiovaskulárními chorobami a nejlepší, co můžete udělat, je snížit ho tím, že ze stravy odstraníte nasycené tuky. Tento model je však již zastaralý,“ vysvětlil odborník.
Pokud máte vysoký cholesterol, protože patříte do tzv. metabolické skupiny, pak podle něj potřebujete změnit model stravování – od potravin bohatých na cukry a sacharidy k minimálně zpracovaným výživným potravinám.
„Konzumace kvalitního steaku bohatého na bílkoviny zlepšuje regulaci chuti k jídlu, což pomůže kontrolovat metabolické poruchy. Je to velmi podobné tomu, jak fungují GLP-1 léky jako Ozempic – jednoduše vypnou pocit hladu,“ řekl Havandi.
4. Korýši a měkkýši
Mlži se od většiny ostatních potravin bohatých na cholesterol liší tím, že mají nízký obsah tuku. Obsahují tuk omega-3, který je zdravý pro srdce a který chrání před rizikem srdečních onemocnění.
Americká kardiologická asociace uvádí, že by měly být součástí stravy zdravé pro srdce, jejíž většinu tvoří rostlinné potraviny, zejména celozrnné obiloviny, čerstvé ovoce a zelenina.
5. Játra
Játra jsou levným, na živiny bohatým zdrojem bílkovin, důležitých mikroživin, jako je železo a měď, vitaminů A, B12, D, E, K. Stejně jako v případě měkkýšů mají játra i přes vysoký obsah cholesterolu nízký obsah tuku.
Lékaři tvrdí, že se jater nemusíte vzdávat, pokud jsou součástí zdravé a vyvážené stravy.
3 potraviny, kterým byste se měli vyhnout, pokud máte vysoký cholesterol
1. Cukr
Nadměrná konzumace cukru, zejména jako součásti ultra zpracovaných potravin, je hlavním faktorem metabolických poruch, jako je diabetes 2. typu.
Skryté cukry jsou bohužel všude, a proto je třeba pečlivě číst etikety na potravinách.
„Mnoho mých pacientů, i těch nejlépe motivovaných, se dokáže nechat potravinářským průmyslem oklamat. Třeba si dají ke svačině nízkotučný ovocný jogurt a myslí si, že je to zdravá potravina, ale přitom obsahuje čtyři lžičky cukru,“ řekl nám Havandi.
2. Ultra zpracované potraviny
Havandi nedoporučuje lidem s vysokou hladinou cholesterolu přecházet na ultra zpracované potraviny s nízkým obsahem tuku.
„Cokoli, na čem je v supermarketu napsáno ‚light‘ nebo ‚nízkotučné‘, je často zdravotní katastrofa. Například nízkotučná majonéza bude obsahovat řadu škodlivých přísad, jako jsou emulgátory, škrob, cukr, ale velmi málo oleje nebo vajec,“ vysvětluje odborník.
3. Alkohol
I mírná konzumace alkoholu může narušit normální metabolické procesy v těle, což vede ke zvýšené produkci a ukládání tuků a narušuje zpracování cukru a tuku v těle, říká odborník. To přispívá nejen k vyšší hladině cholesterolu, ale také k obezitě a vysokému krevnímu tlaku, jakož i k rizikovým faktorům srdečních onemocnění.
Ke snížení hladiny cholesterolu Havandi také doporučuje přestat kouřit, cvičit a kontrolovat stres.