Foto: z otevřených zdrojů
Dušená vepřová žebírka – pokrm, který v sobě spojuje domácí pohodlí a restaurační rafinovanost
Tento pokrm přináší pocit sytosti, tepla a malého gastronomického svátku. Když chcete na svou rodinu nebo hosty zapůsobit nejen chutným, ale skutečně znamenitým domácím pokrmem, měli byste věnovat pozornost receptu kuchaře Erica Lowetiho. Jeho recept na dušená vepřová žebra s omáčkou je příkladem harmonie chuti, struktury a vůně, která spojuje tradiční kuchyni s nečekanými tóny.
Takový pokrm zanechává příjemnou chuť, protože obsahuje tóny vína, bohatého vývaru, ořechové pasty a dokonce i kousku hořké čokolády. Je to kulinářská symfonie na vaší pánvi.
Recept
Složení
- Vepřová žebra 1 kg
- Střední cibule 3 ks.
- Česnek 6 stroužků
- Zralá rajčata 3 ks
- Suché bílé nebo červené víno 150 ml
- Hovězí vývar 1 litr
- Brambory 2-3 ks.
- Olivový olej
- Sůl
- Mletý černý pepř
Na omáčku
- Lískové oříšky 2 polévkové lžíce
- Mandle 2 polévkové lžíce
- Hovězí vývar 3-4 polévkové lžíce
- Hořká čokoláda 10 g
- Sůl
Vaření
- Vepřová žebra opláchněte, osušte papírovou utěrkou.
- Osolte a opepřete.
- Smažte na dobře rozpálené pánvi s olivovým olejem ze všech stran dohněda. Vyjměte je a dejte stranou.
- Na stejné pánvi osmažte nadrobno nakrájený česnek dozlatova. Přidejte cibuli a smažte ji, dokud nezměkne a nezkaramelizuje (asi 7-10 minut).
- Poté přidejte nakrájená rajčata a poduste dalších 10 minut – dokud se neodpaří všechna tekutina.
- Přilijte víno, dobře promíchejte a nechte alkohol odpařit (asi 3-4 minuty na mírném ohni).
- Opečená žebra otočte na zeleninu. Promíchejte, aby se žebírka obalila omáčkou.
- Přilijte hovězí vývar – maso by mělo být téměř úplně zakryté. Přikryjte a vařte na mírném ohni 1 hodinu a 15 minut.
- V mixéru nebo hmoždíři nasekejte ořechy s trochou horkého vývaru. Přidejte nastrouhanou čokoládu a špetku soli.
- Vzniklou pastu přidejte k žebrům na konci dušení – omáčka tak bude hustá a aromatická. Promíchejte a duste dalších 5 minut.
- Brambory nakrájejte na tyčinky nebo kolečka, osolte a osmažte do křupava. Můžete je také zapéct v troubě s rozmarýnem.
Tipy:
- Maso by se mělo dusit na mírném ohni – jen tak bude křehké a oddělí se od kosti.
- Omáčku lze připravit předem a uchovávat v lednici až 3 dny.
- Pro zpestření lze přidat špetku kajenského pepře nebo chilli papričky.
Tento recept se stane oblíbeným nejen na svátky, ale i na běžnou večeři, když máte chuť na něco opravdového – s vůní rajčat, ořechů a dobrého vína.