Sušené ovoce může být skvělou náhradou čerstvého ovoce.
Není žádným tajemstvím, že ovoce je klíčovou součástí zdravé stravy. Navzdory všeobecnému přesvědčení však nemusíte vždy volit čerstvé ovoce, abyste získali co nejvíce výhod.
Martha Stewart píše, že sušené ovoce obsahuje základní živiny, takže je vhodným doplňkem jídelníčku. Odborníci na výživu prozradili, které sušené ovoce je nejlepší jíst.
Sušené jahody
Možná to není první sušené ovoce, které vás napadne, ale sušené jahody jsou bohaté na antioxidanty a vitamin C.
„Antioxidanty a vitamin C jsou důležité pro náš imunitní systém,“ vysvětluje odbornice na výživu Nicole Roachová.
Sušené švestky
„Sušené švestky, neboli sušené švestky, jsou nutričním zdrojem,“ říká odbornice na výživu Olivia Mathisen-Holloman, RDN, CD. „Mají více antioxidantů než borůvky, ostružiny a maliny, takže jsou skvělé pro ochranu zdravých buněk.“
Sušené švestky také podporují funkci střev a zdraví kostí díky vláknině, respektive vitaminu K.
Datle se vyplatí zařadit do jídelníčku. Podle Roachové mají pro začátek vysoký obsah antioxidantů a vlákniny. To je dobré pro celkové zdraví, protože antioxidanty chrání buňky a vláknina udržuje střeva v chodu. Datle mají také protizánětlivé účinky, takže jsou užitečné pro snížení rizika řady onemocnění.
Sultánky
Sultánky neboli sušené hrozny jsou dalším z nejlepších sušených plodů.
„Rozinky mají překvapivě bohatý nutriční profil,“ říká Mathisen-Holloman.
Mají vysoký obsah vlákniny, která je prospěšná pro trávicí systém, zdraví srdce a riziko cukrovky. Sultánky obsahují také antioxidanty a důležité minerální látky včetně železa a hořčíku.
Meruňky
„Meruňky jsou další hvězdou ve světě sušeného ovoce,“ poznamenává Mathisen-Holloman.
Meruňky jsou bohaté na vlákninu prospěšnou pro střeva a antioxidanty bojující proti nemocem, včetně beta-karotenu, dodává. Beta-karoten se v těle také přeměňuje na vitamin A, který podporuje zdravý zrak a funkci imunitního systému.
Sušené mango
Pokud si chcete vychutnat sladkou chuť manga mimo sezónu, vyzkoušejte sušené mango, říká Roach. Dodává, že má obzvláště vysoký obsah vitaminu C, který je důležitý pro funkci imunitního systému. Sušené mango je také zdrojem vlákniny, která podporuje trávení a zdraví střev.