Je důležité si uvědomit, že pokud se toxické barvivo dostane do vajíčka přes mikrotrhlinu, může způsobit poškození organismu.
Barvení vajec o Velikonocích je dlouholetá tradice, kterou všichni dodržují. Každý rok barví vajíčka mnoho lidí, aniž by si uvědomili, že některá z nich k tomu vůbec nejsou vhodná. RBC-Ukrajina informuje o tom, která vajíčka by se neměla barvit a proč je to důležité.
Která vejce by se neměla barvit
Prasklá nebo poškozená vejce by se nikdy neměla barvit.
Je důležité vědět, že pokud barvíte vejce s mikrotrhlinami, může dojít k průniku barviva a octa, což má vliv nejen na chuť, ale může být i zdraví nebezpečné.
Vejce s narušenou celistvostí skořápky by se také neměla barvit, protože se rychleji kazí, i když je uvaříte.
Jak se vyhnout chybám
Před vařením je nejlepší důkladně zkontrolovat, zda vejce nejsou prasklá – můžete je podržet na světle. Pokud je skořápka prasklá, uvidíte tmavou čáru nebo skvrnu – světlo nebude procházet rovnoměrně.
Po skořápce můžete také přejet prstem. Pokud je prasklina, může být cítit jako hrbol nebo malá prohlubeň. Nebo vajíčkem lehce zatřeste v blízkosti ucha – pokud se uvnitř ozve „žuchnutí“, je možné, že prasklinou již uniká vzduch nebo bílkovina.
Pokud chcete mít vejce jasných barev, je nejlepší použít vejce s bílou skořápkou. Zatímco hnědá vejce mají tmavší základ, který automaticky zvýrazňuje výslednou barvu. Díky tmavšímu hnědému základu mají hnědá vejce přirozeně zemitou a sytou barvu.
Čím vajíčka nebarvit
Klasické bezpečné barvivo na velikonoční vajíčka by mělo být vyrobeno z potravinářského barviva, vody a octa. V obchodech se vyplatí hledat všechna barviva označená jako bezpečná pro potraviny.
Můžete si také vyrobit domácí barviva z produktů a produktů ze spíže, jako jsou cibulové slupky, kurkuma, červené zelí, hroznová šťáva, šťáva z červené řepy a káva.
Je důležité si uvědomit, že pokud se toxické barvivo dostane do vajíčka přes mikrotrhlinu, může způsobit poškození organismu.