Abyste se vyhnuli zvýšené hladině cholesterolu, je důležité změnit životní styl a stravu.
Mnoho lidí si myslí, že vysoká hladina cholesterolu je problémem pouze lidí s nadváhou. Jak se však ukazuje, i štíhle vypadající pacienti mohou mít nebezpečnou hladinu „špatného“ cholesterolu. Proč k tomu dochází a jak problém včas rozpoznat? Informuje o tom RBC-Ukrajina s odkazem na instagramovou stránku kardioložky Natalie Ivanyuk.
Co stojí za to vědět
Podle lékaře není cholesterol vždy „špatný“. Je pro tělo nezbytný pro fungování buněk, hormonů a dokonce i mozku. Jeho nadbytek je však jednou z hlavních příčin aterosklerózy, infarktu a mrtvice.
Mnoho lidí si myslí, že vysoký cholesterol se vyskytuje pouze u lidí s nadváhou – a to není pravda.
Člověk se zdravou hmotností může mít velmi vysokou hladinu „špatného“ cholesterolu, zejména pokud má dědičné dispozice, špatnou stravu, málo pohybu nebo chronický stres.
„I štíhlá dívka nebo chlapec, kteří neváží více než 50 kg, mohou mít velmi špatný lipidogram, tedy zvýšenou hladinu cholesterolu v krvi. Například pokud člověk nemá nadváhu, ale jí jídlo z fast foodu, málo se hýbe, kouří a má chronické nemoci, které zvýšenou hladinu cholesterolu vyvolají,“ vysvětlil lékař.
Jediným způsobem, jak zjistit jeho hladinu, je tedy vyšetření krevního lipidogramu.
Vyplatí se sledovat své „vnější“ i „vnitřní“ zdraví.
Hlavní hrozbou je, že zvýšený cholesterol nijak nebolí, nemá žádné příznaky. To znamená, že pacient nepřichází k lékaři kvůli stížnosti na zvýšený cholesterol. Pacienti ho nepociťují, nelze ho posoudit vizuálně, bez jakýchkoli vyšetření nebo testů.
Kardiolog doporučuje každých několik let kontrolovat hladinu cholesterolu.
Jak se vyhnout vysoké hladině cholesterolu
Abyste se vyhnuli zvýšené hladině cholesterolu, je důležité změnit životní styl a stravu.
Jezte vyváženou stravu
Omezte příjem nasycených tuků – jsou obsaženy v tučném mase, másle, zakysané smetaně, sýrech, uzeninách. Vyhýbejte se transmastným tukům – vyskytují se ve fast foodech, margarínech, pečivu zakoupeném v obchodě. Jezte více vlákniny – zeleninu, ovoce, celozrnné výrobky, luštěniny.
Snižte příjem cukru a rafinovaných sacharidů – mohou také ovlivňovat hladinu cholesterolu.
Fyzická aktivita
Pravidelná fyzická aktivita (30 minut denně, 5 dní v týdnu) pomáhá zvyšovat hladinu „dobrého“ cholesterolu a snižovat hladinu „špatného“ cholesterolu.
Kontrola hmotnosti
Nadváha přispívá k vysoké hladině cholesterolu, zejména toho „špatného“.
Odvykání kouření a alkoholu
Kouření snižuje hladinu dobrého cholesterolu a poškozuje cévy. Alkohol – v nadměrném množství zvyšuje celkový cholesterol, i když malé dávky červeného vína mohou být prospěšné – to je však individuální a opatrné.