Co můžete uvařit ze zbytků masa a uzenin po Velikonocích, si přečtěte níže.
Po Velikonocích obvykle lednice ještě několik dní voní svátky – zbytky pečeného masa, šunka, pečená bujena. Takové maso se nedá dlouho skladovat a po několika dnech v lednici trochu ztrácí na chuti. Dá se však použít na další pokrmy. Co lze připravit ze zbytků masa a uzenin po Velikonocích, vypráví RBC-Ukrajina.
Masový salát s nakládanými okurkami a sýrem
Maso nakrájíme na kostičky, přidáme kyselé okurky, strouhaný sýr, trochu zelené cibulky a lžíci majonézy nebo řeckého jogurtu. Vše dobře promícháme a necháme alespoň půl hodiny louhovat. Tento salát je ideální na svačinu nebo lehkou večeři.
Bramborový nákyp s masem
Udělejte vrstvu bramborové kaše, na ni položte kousky masa, posypte sýrem a zapečte. Můžete přidat zeleninu nebo houbovou omáčku. Pokud nemáte po ruce bramborovou kaši, nakrájejte syrové brambory na kolečka a položte na ně maso. Můžete přidat bylinky nebo trochu cibule.
S vařenou bramborovou kaší – pečte 20 minut, se syrovými bramborami – 30-35 minut.
Domácí koláče s masovou náplní
Zbytky masa umeleme, přidáme osmaženou cibuli a vařené vejce. Naplňte těsto a placičky upečte v troubě. Dobře vydrží a jsou chutné i studené.
Šurpa neboli hustá masová polévka nebo hustá masová polévka
Jako základ použijte kosti nebo pečené maso. Přidejte hodně zeleniny – mrkev, papriku, brambory, můžete přidat i květák a brokolici. Přidejte koření a pro vydatnost smetanu nebo tavený sýr.
Tacos nebo shawarma s masem a zeleninou
Maso nakrájejte na kousky. Z majonézy, hořčice a česneku připravte omáčku. Maso prohřejte s cibulí a kořením, zabalte do pita chleba nebo podávejte v kukuřičných tortillách se salátem a omáčkou. Jednoduchý způsob, jak připravit něco nového bez složitých ingrediencí.