Konzumace jater v jakékoliv podobě, ať už jde o klasický pokrm se slaninou a cibulí s bramborovou kaší nebo o paštiku, může představovat zdravotní riziko.
I přes vysokou výživovou hodnotu může být nadměrná konzumace jater zdraví škodlivá. Kvůli vysokému obsahu vitaminu A by se měla konzumovat maximálně jednou týdně. Uvádí to webová stránka Surrey Live.
Proč by se játra neměla jíst často
Konzumace jater v jakékoli podobě, ať už jde o klasický pokrm se slaninou a cibulí s bramborovou kaší nebo o paštiku, může představovat zdravotní riziko. Problémem je nejen vysoký obsah cholesterolu, ale také vysoké množství vitaminu A, které může vést k nadměrné konzumaci ve stravě.
Přestože játra patří mezi libové maso a mají nízký obsah nasycených tuků, jsou plná cholesterolu, vitaminů a minerálních látek, jako je železo, měď, zinek a vitaminy A, B a D.
Játra nebo játrovou paštiku se vyplatí jíst maximálně jednu porci týdně. Pokud játra jíte, vyhněte se jakýmkoli doplňkům stravy, které obsahují také vitamin A ve formě retinolu.
Pokud jste těhotná nebo to teprve plánujete, zcela se vyhněte játrům, játrovým paštikám a doplňkům stravy obsahujícím retinol. Ženy po menopauze by měly omezit konzumaci jater maximálně jednou týdně.
Účinek vitaminu A
Vitamin A, známý také jako retinol, se nachází v řadě potravin. Kromě jater se nachází v sýrech, vejcích, tučných rybách, obohacených nízkotučných pomazánkách, mléce a jogurtech.
Soustavný příjem více než 1,5 mg (1 500 mcg) vitaminu A denně po dobu několika let může potenciálně oslabit kosti a zvýšit tak riziko zlomenin s přibývajícím věkem. To má význam pro starší lidi, zejména ženy, u kterých je větší pravděpodobnost vzniku osteoporózy, onemocnění způsobujícího řídnutí kostí.
Mezi příznaky předávkování vitaminem A patří:
- nevolnost a zvracení
- závratě, bolesti hlavy
- poruchy zraku (rozmazané vidění, světloplachost)
- podráždění kůže, svědění
- bolesti kostí a kloubů
- odlupování kůže
- suché sliznice
- vypadávání vlasů
- problémy s játry
- snížená mineralizace kostí (riziko zlomenin).