Pokud máte přetrvávající nadýmání břicha, vyřaďte tyto tři potraviny.

Vyloučení nebo snížení příjmu některých konkrétních složek může mít velký vliv na to, jak se cítíte po každém jídle.

Pocit nadýmání břicha po jídle je běžným nepříjemným pocitem, se kterým se mnoho lidí denně potýká. Existují určité potraviny, které tento problém jen zhoršují. Marca nám poradí, kterým potravinám se vyhnout, abychom se nadýmání vyhnuli.

Jaké tři skupiny potravin přispívají k nadýmání břicha?

Vyloučení nebo snížení příjmu některých konkrétních složek může mít velký vliv na to, jak se cítíte po každém jídle. Zde jsou tři hlavní viníci nadýmání břicha a důvody, proč byste je měli ze svého jídelníčku vyřadit, pokud toužíte po snadnějším trávení a plochém břiše.

Rafinovaný cukr a umělá sladidla

Přidaný cukr obsažený ve sladkostech, nealkoholických nápojích, zpracovaném pečivu a obilovinách je hlavní příčinou zánětů zažívacího traktu. Mnoho výrobků označených jako „light“ nebo „bez cukru“ navíc obsahuje umělá sladidla, jako je sorbitol, mannitol nebo xylitol, o kterých je známo, že způsobují plynatost, nadýmání břicha a střevní potíže.

Tyto sloučeniny nejsou v tenkém střevě plně stráveny a dostávají se do tlustého střeva, kde kvasí a způsobují nepříjemné plyny. Pokud se u vás obvykle objevuje nadýmání po konzumaci žvýkaček bez cukru, dietních nápojů nebo nízkokalorických potravin, mohou být příčinou problému právě tato sladidla.

Mléčné výrobky (pokud trpíte nesnášenlivostí laktózy)

Přestože jsou mléčné výrobky dobrým zdrojem vápníku a bílkovin, intolerance laktózy postihuje velkou část populace, aniž by si to uvědomovala. Pokud tělo neprodukuje dostatek laktázy, enzymu potřebného ke štěpení laktózy, putují mléčné výrobky ve střevech a způsobují nadýmání břicha, plynatost a průjem. Sýry, mléko, jogurty a zmrzlina mohou při této citlivosti způsobit více škody než užitku. Vyzkoušení bezmléčné diety po dobu jednoho nebo dvou týdnů vám může pomoci zjistit, zda jsou skutečně na vině vašeho nadýmání břicha.

Lepek

Lepek, bílkovina obsažená v pšenici, ječmeni a žitu, může způsobovat zažívací potíže i lidem bez celiakie. Citlivost na lepek nesouvisející s celiakií je stále více uznávána a jedním z jejích nejčastějších příznaků je nadýmání břicha po jídle. Chléb, těstoviny, sušenky a další pšeničné výrobky mohou být na vině, pokud si všimnete, že se po jejich konzumaci cítíte plní nebo máte zánět. Přechod na bezlepkové verze, jako je rýže, certifikovaný oves nebo quinoa, vám může pomoci vyhodnotit, zda se vaše trávení zlepšilo.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - TÁBOR KYTLICE

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: