Foto: z veřejných zdrojů
Pravidelná konzumace tohoto pokrmu může pomoci zpomalit proces stárnutí organismu.
Pečené fazole jsou nejen vydatnou přílohou, ale také potenciálním elixírem mládí. Pravidelná konzumace tohoto pokrmu může pomoci zpomalit proces stárnutí organismu. Informuje o tom internetový portál Daily Express.
Co stojí za to vědět
Podle plastického chirurga Roberta Colegrova mají fazole tolik zdraví prospěšných látek, že se někdy označují za superpotravinu. Pomáhají uspokojovat některé nutriční potřeby a jsou vynikajícím zdrojem základních vitamínů a minerálů.
Pečené fazole obsahují několik minerálů, jako je hořčík, selen a měď, což jsou silné antioxidanty, které chrání buňky před útokem volných radikálů (reaktivních forem kyslíku).
Nadbytek volných radikálů začíná poškozovat tělesné buňky a tkáně, což vede k poškození buněk, známému také jako oxidační stres, který způsobuje stárnutí. Tělo bude v boji proti volným radikálům potřebovat více antioxidantů obsažených ve fazolích.
Rajčatová omáčka přidaná do pečených fazolí obsahuje lykopen, silný antioxidant, který pomáhá buňkám odolávat stárnutí a snižuje krevní tlak.
Pečené fazole jsou také dobrým zdrojem zinku, který pomáhá při suché pokožce tím, že posiluje kožní bariéru a zvyšuje obsah kolagenu a elastinu, které pomáhají udržovat pokožku hydratovanou a pružnou.
Suchá pokožka přispívá ke stárnutí, protože jí chybí vlhkost a pružnost, což může způsobovat jemné linky a vrásky. Konzumace pečených fazolí tak může zvýšit hladinu zinku a pomoci předcházet stárnutí.
Přínosy fazolí
80g porce fazolí představuje jednu z pěti denních porcí.
Z výživového hlediska jsou fazole dobrým zdrojem rostlinných bílkovin a mají nízký obsah tuku a kalorií. Obsahují také minerální látky, jako je železo a zinek, a jsou dobrým zdrojem vitaminů skupiny B, například kyseliny listové.
Zařazení fazolí a luštěnin do jídelníčku je také spojováno s nižším kardiovaskulárním rizikem a může pomoci vyrovnat hladinu cukru v krvi.
Nejlepší je jíst pečené fazole spolu s potravinami, jako je zelenina, vejce a pomalu se uvolňující sacharidy, aby byla zajištěna dobrá rovnováha živin s malým množstvím soli nebo cukru.
200 g pečených fazolí (konzervovaných v rajčatové omáčce) poskytuje:
- 162 kcal/666 kJ
- 10 g bílkovin
- 1 g tuku
- 30 g sacharidů
- 9,6 g cukru
- 9,8 g vlákniny
- 1,3 g soli