Labneh vlastníma rukama: smetanový sýr, který dobývá svět

Jedná se o skvělou náhradu smetanového sýra nebo fety.

Labneh je měkký krémový sýr pocházející z Blízkého východu, který se stále častěji objevuje v receptech z Pinterestu a Instagramu. Vyrábí se bez zákysu nebo speciálního vybavení – jen s řeckým jogurtem a špetkou soli. Shuba nám poradí, jak z řeckého jogurtu vyrobit pravý sýr labneh.

Recept

Složení:

  • 500 g řeckého jogurtu
  • ¼ lžičky soli
  • Gáza nebo tenká bavlněná tkanina
  • Síto
  • Hluboká mísa

Příprava:

  1. Jogurt smíchejte se solí. Dobře promíchejte v hluboké míse.
  2. Síto vyložte 2-3 vrstvami plátna na sýr a položte ho na mísu.
  3. Do plátna naberte lžící jogurt, okraje stáhněte k sobě a zavažte. Měl by vzniknout „sáček“.
  4. Nechte v lednici 12-24 hodin, aby z jogurtu odtekla syrovátka. Každých několik hodin tvaroh zkontrolujte a gázu pevněji zavažte, protože s úbytkem syrovátky se objem tvarohu zmenšuje.
  5. Po 12 hodinách získáte měkký smetanový sýr, který je ideální jako pomazánka.
  6. Po 24 hodinách získáte hustý labneh, který lze tvarovat do kuliček.
  7. Přendejte do sklenice nebo vzduchotěsné nádoby – a skladujte v lednici až týden.

Jak podávat:

  • namažte na chléb nebo toast s kapkou olivového oleje.
  • Bylinky, sušená rajčata, nasekaný česnek – pro pikantní verzi
  • Vytvarujte kuličky a skladujte je ve sklenici s olivovým olejem – stejně jako v restauracích.
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - TÁBOR KYTLICE

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: