Jedná se o skvělou náhradu smetanového sýra nebo fety.
Labneh je měkký krémový sýr pocházející z Blízkého východu, který se stále častěji objevuje v receptech z Pinterestu a Instagramu. Vyrábí se bez zákysu nebo speciálního vybavení – jen s řeckým jogurtem a špetkou soli. Shuba nám poradí, jak z řeckého jogurtu vyrobit pravý sýr labneh.
Recept
Složení:
- 500 g řeckého jogurtu
- ¼ lžičky soli
- Gáza nebo tenká bavlněná tkanina
- Síto
- Hluboká mísa
Příprava:
- Jogurt smíchejte se solí. Dobře promíchejte v hluboké míse.
- Síto vyložte 2-3 vrstvami plátna na sýr a položte ho na mísu.
- Do plátna naberte lžící jogurt, okraje stáhněte k sobě a zavažte. Měl by vzniknout „sáček“.
- Nechte v lednici 12-24 hodin, aby z jogurtu odtekla syrovátka. Každých několik hodin tvaroh zkontrolujte a gázu pevněji zavažte, protože s úbytkem syrovátky se objem tvarohu zmenšuje.
- Po 12 hodinách získáte měkký smetanový sýr, který je ideální jako pomazánka.
- Po 24 hodinách získáte hustý labneh, který lze tvarovat do kuliček.
- Přendejte do sklenice nebo vzduchotěsné nádoby – a skladujte v lednici až týden.
Jak podávat:
- namažte na chléb nebo toast s kapkou olivového oleje.
- Bylinky, sušená rajčata, nasekaný česnek – pro pikantní verzi
- Vytvarujte kuličky a skladujte je ve sklenici s olivovým olejem – stejně jako v restauracích.