Sklenice rajčatové šťávy po ránu může být užitečná v boji proti vysoké hladině cholesterolu.
Sklenice rajčatové šťávy po ránu je nejen lahodným startem do nového dne, ale také silnou vzpruhou prospěšnou pro celé tělo. Nejenže tento nápoj pomáhá probudit trávení, ale také nasytí tělo důležitými vitaminy a antioxidanty. Informuje o tom webový portál The Mirror.
Na co je dobrý
Sklenice rajčatové šťávy po ránu může být užitečná v boji proti vysoké hladině cholesterolu. Může také pomoci předcházet dalším chronickým onemocněním díky jednomu účinnému prvku.
Odborníci z Illinoiské univerzity tvrdí, že nápoj je prospěšný díky silnému přínosu obsahu lykopenu. Ten nejenže dodává rajčatům jejich přirozenou červenou barvu, ale je také silným antioxidantem, který může pomoci chránit buňky před poškozením.
Tyto nestabilní molekuly známé jako volné radikály mohou přispívat ke stárnutí a různým zdravotním problémům, proto proti nim působí některé potraviny s obsahem lykopenu.
Odborník na výživu Edward Giovannucci z Harvardovy školy uvedl, že lykopen je díky svému tvaru molekuly velmi účinný při potlačování volných radikálů. Lykopen může mít specifické vlastnosti, které chrání buňku způsobem, jakým to dělají jiné antioxidanty. Nejenže tato ochrana zabraňuje projevům stárnutí, ale může také pomáhat snižovat záněty, což pomáhá snižovat vysokou hladinu cholesterolu.
Studie ukázaly, že u těch, kteří pili džus alespoň čtyřikrát týdně po dobu dvou měsíců, došlo ke snížení hladiny „špatného“ cholesterolu.
Vysoká hladina cholesterolu může blokovat cévy, což zvyšuje pravděpodobnost srdečních problémů nebo mrtvice.
Kdo by neměl pít rajčatovou šťávu
Rajčatová šťáva má mnoho zdraví prospěšných účinků, ale existují kategorie lidí, kteří by se jí měli vyhnout nebo ji pít opatrně:
- lidé s gastrointestinálními onemocněními – při gastritidě s překyselením, žaludečním vředu nebo vředu dvanáctníku může rajčatová šťáva způsobit podráždění sliznice v důsledku kyselosti. Při zánětu slinivky břišní může být šťáva také škodlivá.
- lidem s chronickým onemocněním ledvin – kvůli vysokému obsahu draslíku může být rajčatová šťáva nebezpečná při poruchách ledvin.
- alergikům – rajčata jsou silným alergenem, takže pokud jste náchylní k alergickým reakcím, měli byste se jim vyhnout.
- lidé se žlučníkovými nebo ledvinovými kameny – rajčatová šťáva může stimulovat tok žluči, což může v některých případech vyvolat záchvat.
- lidé s hypertenzí – slaná rajčatová šťáva obsahuje velké množství sodíku, který může zvýšit krevní tlak. V takovém případě je lepší zvolit nesolenou verzi.