Mezi tyto položky patří i silikonové špachtle.
Kuchyně je místem, kde má každá hostitelka svá vlastní pravidla a zvyklosti. Většina z nás tam však má předměty stálého použití, jako jsou prkénka, nádobí nebo spotřebiče.
V rutině snadno zapomeneme, že nic netrvá věčně. A existuje šest předmětů, které se vyplatí vyměňovat častěji, než si myslíte, píše Real Simple.
1. Koření
Na to se snadno zapomíná, ale i koření má svou dobu trvanlivosti. Nevydrží věčně. Většinu mletého koření lze používat přibližně dva roky, říká šéfkuchař Roundabout Catering Colin Smith.
„Celé koření vydrží o něco déle, ale ne o moc,“ dodává.
Smith také doporučuje vyhnout se sušenému listovému koření, jako je bazalka. Lepší volbou jsou podle něj čerstvé bylinky, které jsou k dostání ve většině supermarketů.
2. Plastové nádoby na potraviny
Plastové nádoby je třeba vyměňovat častěji, než si myslíte. Příznaky, že byste se s nimi měli rozloučit, jsou skvrny na plastu, zápach z jídla, který po umytí nezmizí. Staré nádoby navíc hůře udržují potraviny čerstvé, říká lektorka kurzů vaření Whitney Cardoziová. Doporučuje poohlédnout se po skleněných nádobách. Vydrží déle.
3. Kuchyňská prkénka
Výkonný šéfkuchař hotelu Swissôtel Chicago Beau Kount říká, že protože se prkénka v kuchyni hodně používají, časem se na nich objeví škrábance, skvrny a rýhy. To ztěžuje jejich správné čištění.
Kvalita dřevěných krájecích prkének se zhoršuje obzvlášť rychle. Whitney Cardosiová upozorňuje, že je lepší mýt je ručně, protože v myčce na nádobí se dřevo může zkroutit nebo znehodnotit.
4. Malé spotřebiče
„Kvalitní spotřebiče, jako jsou mixéry a kávovary, by měly vydržet až do poruchy, a pokud je to nutné, vždy se je můžete pokusit dobře vyčistit, abyste prodloužili jejich životnost,“ upozorňuje Cardosi.
Pokud váš spotřebič již nefunguje tak, jak fungoval dříve, nebo pokud se objeví určité problémy (je velmi horký nebo z něj vychází kouř), je čas investovat do nového.
Zároveň ty spotřebiče, které při provozu používají vodu z vodovodu, potřebují pravidelně odstraňovat vodní kámen. Mluvíme o rychlovarných konvicích, kávovarech, stolních myčkách. Tímto způsobem prodloužíte jejich životnost.
5. Fritovací koše
Vyměnit by se měly také fritovací koše. Vzhledem k tomu, že síťovina může vlivem opotřebení zeslábnout a roztrhnout se, doporučuje se jejich výměna každý rok a půl.
6. Silikonová pádla
Silikonové lopatky pro vysoké teploty jsou sice odolné, ale je třeba je pravidelně vyměňovat. Mělo by se tak dít každých šest měsíců.
„Časem se na nich udělají rýhy a mohou se začít odírat nebo praskat, což má vliv na jejich výkon a hygienu,“ zdůraznil Kount.