Foto: z otevřených zdrojů
Vejce jsou klasickou snídaní, zdrojem bílkovin a jednou z nejuniverzálnějších potravin.
Odbornice na výživu Andrea Soaresová ze společnosti Top Nutrition Coaching uvedla jeden z nejlepších způsobů vaření vajec, který zachovává více živin, uvádí Health Digest.
„Vejce jsou klasickou snídaní, zdrojem bílkovin a jednou z nejuniverzálnějších potravin… Vejce jsou bohatá na živiny, jako jsou bílkoviny, vitaminy skupiny B a zdravé tuky, ale způsob jejich přípravy může významně ovlivnit, kolik těchto dobrot vaše tělo vstřebá,“ uvádí publikace.
Abyste z nich získali co nejvíce, doporučují odborníci na výživu používat při vaření vajec metodu coddling:
„Jedná se o šetrné vaření vajec v horké (ale ne vařící) vodě – něco jako teplá lázeň pro vejce. Protože je teplota nižší než u jiných metod (např. smažení nebo vaření natvrdo), pomáhá zachovat citlivé živiny, jako jsou některé vitaminy skupiny B a antioxidanty.“
Také proto, že se při treskování nevyžaduje olej nebo máslo, snižuje se množství nezdravých tuků v pokrmu.
Podle Soarese se také díky treskování získá křehčí a lehčí vejce, kde bílek ztuhne, zatímco žloutek zůstane tekutý.
„Navíc tekutý žloutek může dokonce zlepšit vstřebávání vitaminů rozpustných v tucích (A, D, E a K), zejména v kombinaci s dalšími zdravými tuky v pokrmu,“ vysvětluje odbornice na výživu.
Upozornila však, že pokud není vejce zcela uvařené, jako v případě tresky, existuje malé riziko salmonely. Proto odbornice doporučila používat pasterizovaná vejce, která jsou lehce tepelně upravena, aby se bakterie zničily.