Jak nejlépe vařit vejce: odhalen „nejzdravější“ způsob

Foto: z otevřených zdrojů

Vejce jsou klasickou snídaní, zdrojem bílkovin a jednou z nejuniverzálnějších potravin.

Odbornice na výživu Andrea Soaresová ze společnosti Top Nutrition Coaching uvedla jeden z nejlepších způsobů vaření vajec, který zachovává více živin, uvádí Health Digest.

„Vejce jsou klasickou snídaní, zdrojem bílkovin a jednou z nejuniverzálnějších potravin… Vejce jsou bohatá na živiny, jako jsou bílkoviny, vitaminy skupiny B a zdravé tuky, ale způsob jejich přípravy může významně ovlivnit, kolik těchto dobrot vaše tělo vstřebá,“ uvádí publikace.

Abyste z nich získali co nejvíce, doporučují odborníci na výživu používat při vaření vajec metodu coddling:

„Jedná se o šetrné vaření vajec v horké (ale ne vařící) vodě – něco jako teplá lázeň pro vejce. Protože je teplota nižší než u jiných metod (např. smažení nebo vaření natvrdo), pomáhá zachovat citlivé živiny, jako jsou některé vitaminy skupiny B a antioxidanty.“

Také proto, že se při treskování nevyžaduje olej nebo máslo, snižuje se množství nezdravých tuků v pokrmu.

Podle Soarese se také díky treskování získá křehčí a lehčí vejce, kde bílek ztuhne, zatímco žloutek zůstane tekutý.

„Navíc tekutý žloutek může dokonce zlepšit vstřebávání vitaminů rozpustných v tucích (A, D, E a K), zejména v kombinaci s dalšími zdravými tuky v pokrmu,“ vysvětluje odbornice na výživu.

Upozornila však, že pokud není vejce zcela uvařené, jako v případě tresky, existuje malé riziko salmonely. Proto odbornice doporučila používat pasterizovaná vejce, která jsou lehce tepelně upravena, aby se bakterie zničily.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - TÁBOR KYTLICE

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: