Japonský způsob, jak udělat sendvič desetkrát lepší: takový sendvič jste ještě nikdy nedělali.

Tento recept překvapí každého, kdo nezná japonskou kuchyni.

Když začnou stoupat teploty a na trzích se objeví sezónní čerstvé ovoce a zelenina, je čas si tuto hojnost vychutnat. Po dlouhé zimě je tak lákavé ponořit se do mísy šťavnatých, sladkých a lehce kyselých bobulí, ovoce apod. Ovoce je sice krásné samo o sobě, ale aby jeho krása opravdu vynikla, je nejlepší ho podávat v podobě sendviče – připravit si japonské ovocné sendo, píše Parade.

Co je japonské ovocné sando

Ovoce v sendviči se může zdát jako zvláštní nápad, ale tento pokrm je v Japonsku (a nejen tam) kultovní z nějakého důvodu. Ovocné sendviče se skládají ze dvou plátků měkkého bílého chleba se vzdušnými čepičkami šlehačky a kousky čerstvého ovoce mezi nimi.

Tento dezert je již dlouho součástí jóšóku, západem ovlivněné japonské kuchyně, která vznikla v éře Meidži (od roku 1868).

Nejčastěji se v japonském sandosu používají jahody, dále kiwi, mandarinky, mango, broskve a banány. Náplň může být buď z jednoho druhu ovoce, nebo z jejich kombinace. Například Genevieve Yam z časopisu Serious Eats ve svém receptu na ovocné sando doporučuje vybírat ovoce s mírnou kyselostí, aby se vyvážila bohatost krémové chuti.

Jak připravit japonské ovocné sando

Budete potřebovat tyto ingredience – měkký bílý chléb (nejlépe japonský mléčný), čerstvé ovoce (např. jahody, kiwi, mandarinky), smetanu (tučnou, ke šlehání), mascarpone, moučkový cukr, vanilku (volitelně) a špetku soli.

Příprava:

  • Příprava ovoce. Ovoce omyjte a připravte – jahodám odstraňte ocásky, kiwi a mandarinky oloupejte, ale ovoce nechte vcelku.
  • Krém. Mascarpone vyšlehejte s dvojitou smetanou, moučkovým cukrem, vanilkou a solí do tuhé špičky (ale nepřešlehejte).
  • Sestavte. Jeden krajíc chleba namažte krémem. Na krém křížem naaranžujte ovoce a bohatě je potřete krémem. Přikryjte druhým plátkem chleba a lehce přitlačte.
  • Chlazení. Sando pevně zabalte do potravinové fólie a dejte alespoň na hodinu do lednice, aby krém ztuhl.
  • Servírování. Vyjměte z lednice, rozbalte, odřízněte kůrku a ostrým zubatým nožem šikmo nařízněte, abyste odhalili pěkný řez s ovocem. Podávejte ihned, dokud je ještě čerstvý a estetický.
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - TÁBOR KYTLICE

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: