Jednoduché a chutné sušenky na vařící vodě: recept, který se vždy podaří

Foto: z otevřených zdrojů

Tento piškotový dort byl oblíbeným dezertem britské královny Viktorie.

Slavný britský dezert „Victoria“ je jednoduchá náplň, krém a piškot – klasika. Možná jste tento lahodný dort viděli v televizním seriálu „Panství Downton“, kde si postavy tento dezert vychutnávaly se šálkem čaje.

První zmínka o tomto dortu pochází z roku 1861 – byl publikován v knize „Mrs Beeton’s Book of Housekeeping“. Předpokládá se, že byl pojmenován na počest slavné královny Viktorie, která vládla Británii 63 let. V historii je toto období známé jako viktoriánská éra.

Původní název dezertu je „Victoria sandwiches“, protože struktura dortu připomíná tento pokrm – náplň je naskládána mezi dvě kůrky jako sendvič. Na rozdíl od obvyklých dezertů není tento moučník zvenku potřený krémem. Veškerá náplň se dává dovnitř a vrch se podle potřeby posype moučkovým cukrem. Poté se nakrájí na porce.

Důvodů, proč si vybrat právě tento piškot, je hned několik – recept je jednoduchý a nevyžaduje mnoho surovin, náplň chutná a koláčky měkké a nadýchané.

Domácí piškotový dort – recept

Tento moučník se připravuje snadno a jednoduše. Nepotřebuje mnoho ingrediencí.

Ingredience: 1:

  • Čtyři vejce;
  • jedna polévková lžíce vroucí vody;
  • 170 g moučkového cukru;
  • dvě lžičky prášku do pečiva;
  • jahody na ozdobu;
  • moučkový cukr na posypání;
  • marmeláda, šlehačka nebo smetana k vrstvení.

Příprava:

  1. Vezměte si také sklenici o objemu 250 ml, nasypte do ní lžíci mouky a nádobu naplňte kukuřičným škrobem.
  2. Předehřejte troubu na 180 stupňů. Připravte si dvě formy o průměru 20 cm – měly by být vyložené pergamenem a vymazané rostlinným nebo máslovým olejem.
  3. Bílky z vajec vyšlehejte společně s vroucí vodou na bujnou, hustou hmotu. Postupně přidáme prášek do pečiva a pokračujeme ve šlehání.
  4. Přečtěte si také:
  5. Žloutky vmíchejte jeden po druhém. Do těsta prosejte mouku a škrob spolu s práškem do pečiva. Vyšlehejte do hladkého těsta.
  6. Těsto rozdělte na polovinu. Koláče pečte 20-25 minut dozlatova. Ve formách nechte 5 minut vychladnout a poté je dejte zcela vychladnout na mřížku.
  7. Koláčky by měly zůstat nadýchané a neměly by se usazovat. Na spodní formu dejte zvolenou náplň a přiklopte ji druhou. Poté je posypeme moučkovým cukrem a ozdobíme jahodami.
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - TÁBOR KYTLICE

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: