Jména 2 živin, které „nečekaně“ ovlivňují hladinu cukru v krvi

Foto: z otevřených zdrojů

Jejich úloha nemusí být tak zřejmá, ale jsou stejně důležité, zdůraznil odborník na výživu.

Pokud jde o výživu a kontrolu hladiny cukru v krvi, jsou sacharidy často středem pozornosti, protože mají největší vliv. Nejsou však zdaleka jedinými živinami, které je třeba brát v úvahu, píše certifikovaná odbornice na výživu a studentka magisterského studia Barbie Cervoniová ve svém článku pro server eatingwell.com.

„Role nasycených tuků a sodíku v hladině cukru v krvi možná není tak zřejmá, ale jsou stejně důležité pro kontrolu cukrovky,“ poznamenala.

Odbornice připomněla, že Americká diabetologická asociace obecně doporučuje zaměřit se na celkově vyváženou stravu, včetně omezení potravin s vysokým obsahem nasycených tuků a sodíku.

Co ovlivňuje zvýšení hladiny cukru v krvi

Ačkoli se vedou diskuse o tom, zda jsou všechny nasycené tuky škodlivé, jejich vysoký příjem je spojen se zvýšeným rizikem srdečních onemocnění, což je onemocnění, ke kterému jsou lidé s cukrovkou již náchylnější, uvádí publikace.

Kromě zdraví srdce může příliš mnoho nasycených tuků (zejména z masa a mléčných výrobků) ovlivnit hladinu cukru v krvi tím, že zvyšuje riziko vzniku inzulínové rezistence, což ztěžuje kontrolu hladiny glukózy, vysvětlila odbornice na výživu Kathy Levine:

„Tuky nezvyšují hladinu glukózy v krvi přímo jako sacharidy, ale mohou ovlivnit hladinu glukózy v krvi z hlediska trávení, citlivosti na inzulin a celkového metabolického zdraví.“

Doporučila omezit nasycené tuky na 10 % nebo méně denních kalorií.

Upozorňuje, že je zapotřebí dalšího výzkumu, abychom pochopili vztah mezi sodíkem a hladinou cukru v krvi. Jedna studie však zjistila, že léčba zaměřená na vyrovnání hladiny sodíku byla spojena s lepšími šancemi na uzdravení a přežití u osob hospitalizovaných s hyperglykémií.

Dalším aspektem, který je třeba vzít v úvahu, je skutečnost, že potraviny s vysokým obsahem sodíku, jako je rychlé občerstvení, balené pochutiny a smažené potraviny, mají také obvykle vysoký obsah nasycených tuků a nízký obsah vlákniny, poznamenal autor.

„Silně zpracované slané potraviny často obsahují rafinované sacharidy a přídatné látky, které mohou zvyšovat systémový zánět a zhoršovat inzulinovou rezistenci. Volba celozrnných potravin s nízkým obsahem sodíku podporuje jak stabilní hladinu cukru v krvi, tak snížení zánětu,“ zdůraznil odborník na výživu Levine.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - TÁBOR KYTLICE

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: