Sušené hovězí maso je vynikajícím zdrojem bílkovin a obvykle má nízký obsah kalorií a sacharidů.
Hovězí sušené maso je již dlouho oblíbenou svačinkou mnoha lidí. Nejenže je tato masitá pochoutka chutná a snadno se jí, ale má také celou řadu zdravotních výhod. Webové stránky Today uvádějí, že.
Čím vám prospívá sušené hovězí maso?
Sušené hovězí maso je pikantní svačinka bohatá na bílkoviny. Plátky hovězího masa se marinují, suší a poté balí.
Syrové hovězí maso se rychle kazí, což může vést k růstu škodlivých bakterií, které mohou způsobit onemocnění.
Hovězí sušené maso se obvykle připravuje krájením plátků libového hovězího masa. Kousky se pak marinují s kořením a suší.
Odbornice na výživu Francis Largeman-Rothová uvedla, že výživová hodnota sušeného hovězího masa se liší v závislosti na kusu masa, zpracování a přidaných přísadách. 28 gramů sušeného hovězího masa zakoupeného v obchodě obsahuje:
- kalorií – 80
- bílkoviny – 11 gramů
- tuk – 1 gram
- sacharidy – 6 gramů
- vláknina – 0,5 gramu
- cukr – 6 gramů
- sodík – 450 miligramů
- cholesterol – 24 miligramů
Sušené hovězí maso je vynikajícím zdrojem bílkovin a obecně má nízký obsah kalorií a sacharidů.
Hovězí maso má přirozeně vysoký obsah vitamínů a minerálů včetně železa, zinku a vitamínů skupiny B. Některá hovězí masa obsahují více sodíku a cukru v závislosti na způsobu úpravy.
Navíc může obsahovat přidané konzervační látky, umělá aromata a barviva.
Výhody sušeného hovězího masa
- vysoký obsah bílkovin
- bohatý na mikroživiny
- má dlouhou trvanlivost
Sušené hovězí maso je dobrým zdrojem bílkovin, které naše tělo potřebuje k výstavbě a obnově tkání. Hovězí sušené maso je také bohaté na vitaminy a minerály, které podporují funkci imunitního systému, metabolismus, tvorbu červených krvinek a další tělesné funkce.
Sušené hovězí maso může být prospěšné při hubnutí, pokud se konzumuje s mírou jako součást celkového plánu zdravého stravování.
Nevýhody konzumace hovězího masa
Ačkoli má hovězí maso vysoký obsah bílkovin a živin, má i některé nevýhody, mezi které patří:
- obsah sodíku
- zpracování
- cholesterol
Jedna porce hovězího masa obsahuje až 500 mg sodíku, což je 22 % denní hodnoty. Nadbytek sodíku může vést k zadržování tekutin a vysokému krevnímu tlaku, což je nebezpečné zejména pro lidi s hypertenzí, onemocněním srdce nebo ledvin.
Sušené hovězí maso může obsahovat konzervační látky zvané dusičnany. Obvykle je množství dusičnanů v hovězím mase minimální a považuje se za bezpečné.
Hovězí sušené maso obsahuje také cholesterol, a to 15 až 40 mg na porci.