Jak připravit tenký domácí pita chléb

Lavaš lze použít na přípravu šawarmy, různých rohlíků, rychlých snídaní nebo ho jednoduše podávat místo chleba.

Domácí pita je skvělou alternativou k pitě kupované v obchodě. Stačí tři ingredience, které budete mít v kuchyni vždy po ruce, a můžete si doma připravit lahodný tenký pita chléb.

Zvláštností jeho přípravy je, že těsto musí být nutně velmi tenké, až průhledné. Lavaš můžete použít na přípravu šavarmy, různých závitků, rychlých snídaní nebo ho jednoduše podávat místo chleba.

Recept

Složení:

  • pšeničná mouka 350 g
  • voda 180 ml
  • rostlinný olej 2 polévkové lžíce.
  • sůl 0,5 lžičky.

Příprava:

  1. Rozpusťte sůl v horké vodě.
  2. Mouku prosejeme do mísy. Udělejte důlek, nalijte do něj horkou vodu a rostlinný olej a těsto uhněťte, nejprve lžící, poté těsto položte na lehce poprášený stůl a hněťte ho rukama 5-10 minut. Vytvořte kouli, zabalte ji do potravinářské fólie a nechte 20-25 minut při pokojové teplotě.
  3. Těsto rozdělte na dvanáct stejných dílů, vyválejte z nich kuličky a přikryjte je potravinovou fólií, aby nevyschly. Povrch posypeme moukou, vezmeme jednu kouli, rukama z ní uděláme placku a poté ji pomocí válečku rozválíme na tenkou vrstvu a snažíme se jí dát tvar kruhu. Stejným způsobem připravte všechny pita chleby.
  4. Pečte na suché, dobře rozpálené pánvi, asi 20-30 sekund z každé strany. Pomocí štětce namočeného ve vodě pitu potřete a přikryjte utěrkou. Nechte 15-20 minut odležet. Poté přendejte do sáčku a uložte do lednice.

Tipy:

  • Pokud nejsou okraje hladké, můžete kruh vyříznout pomocí talíře.
  • Je žádoucí vyválet všechny placky najednou, protože pita se peče velmi rychle.
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - TÁBOR KYTLICE

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: