Některé trouby, staré i nové, mají problém s nerovnoměrným ohřevem a pečením pokrmů.
Obvykle se stává, že spodní část pečiva se připálí a horní část není správně zahřátá, takže je bledá a nevzhledná, což snižuje chutný vzhled pokrmu.
Odborníci se podělili o dvě jednoduché, ale účinné metody, které pomohou zajistit rovnoměrné pečení v jakékoli troubě. Zaručeně zlepší výsledky a zabrání problémům s nerovnoměrným ohřevem.
Jednou z osvědčených metod je umístění žáruvzdorné nádoby s vodou na dno trouby. Tím se zvýší vlhkost a trouba se rovnoměrně zahřeje, zejména ve spodní části. Vzniklá pára rozvádí teplo mírněji a zabraňuje přehřátí dna a spálení. Tento postup se často používá při pečení chleba a některých koláčů, a to s dobrými výsledky.
Druhý způsob spočívá v obalení roštu fólií a jejím umístění pod plech, na kterém se pokrm peče. Fólie působí jako tepelný reflektor a snižuje přehřívání dna pečicího pokrmu.
Tím se účinně chráníte před spálením, protože část tepla ze spodního prvku se odráží a teplo se rovnoměrně rozvádí po celé troubě.