Arménský lavaš: jednoduchý recept na oblíbené jídlo

Foto: z otevřených zdrojů

Lavaš nemusí být kupovaný v obchodě, protože si ho snadno připravíte doma.

Lavaš je nekvašený bílý chléb ve formě tenké placky z pšeničné mouky, rozšířený především mezi národy Kavkazu, Balkánu a Blízkého východu. V ukrajinské kuchyni se s úspěchem používá k přípravě různých pochutin, „lenošek“, koláčů a dalších věcí. Lavaš se nemusí kupovat v obchodě, protože se dá snadno připravit doma.

Kuchařská blogerka Olga Golovina se podělila o svůj recept na arménský lavaš.

Arménská pita

Ingredience na 8 velkých lavašů:

  • mouka – 500 g;
  • prudce vařící voda – 320 ml;
  • sůl – 1 lžička;
  • rostlinný olej – 2,5 lžíce. l.

Příprava:

  1. Do mouky nalijte vroucí vodu, přidejte sůl a olej, lžící uhněťte těsto, a když je jeho teplota příjemná pro vaše ruce, hněťte ho rukama, dokud není homogenní. Těsto nechte 30 minut odpočívat pod potravinovou fólií.
  2. Těsto rozdělte na 8 stejných dílů, každý o hmotnosti přibližně 100 g, rozválejte na tenký plát a smažte na obráceném vyhřátém plechu z obou stran, jak je uvedeno ve videu.
  3. Pita chleby ihned naskládejte na sebe a pokropte je vodou, aby zůstaly měkké. Měly by být také ihned přikryty potravinovou fólií nebo nastříhaným sáčkem.

Tyto pita chleby vydrží při pokojové teplotě tři dny. Lze je vložit do sáčku a zmrazit. Rozmrazte je večer před konzumací.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - TÁBOR KYTLICE

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: