Tento krásný a chutný salát se skvěle hodí na slavnostní stůl.
Originální salát „Tetřeví hnízdo“ nebo „Křepelčí hnízdo“ je ideální variantou toho, co připravit na svátek. Recept je nekomplikovaný a dostupný pro každého. A výsledek je tak chutný, že nikdo neodmítne přídavek.
Pokrm lze obměňovat podle chuti – v klasické verzi se dovnitř dává kuřecí maso, okurky a vejce. „Podestýlku“ tvoří tenké hranolky nebo v dietní verzi strouhaný sýr.
Jak připravit salát „Křepelčí hnízdo“
V případě potřeby můžete kuřecí maso nahradit pažitkou a solené okurky čerstvými. Můžete také přidat žampiony a tavený sýr.
Složení: 1:
- brambory – 400 g;
- kuřecí řízek – 350 g;
- kuřecí vejce – 4 ks;
- křepelčí vejce – 5 ks;
- nakládané okurky – 250 g;
- cibule – 1 ks;
- ocet – 1 polévková lžíce;
- cukr – 2 lžičky;
- majonéza – 150 g;
- sůl, pepř podle chuti;
- kopr na ozdobu.
Příprava:
- Kuřecí maso a vejce uvařte a nechte vychladnout. Cibuli přelijte vařící vodou, pak ji nakrájejte na půlkolečka a naložte na 15 minut do cukru a octa.
- Oloupejte brambory a nastrouhejte je na korejském struhadle na mrkev nebo je ručně nakrájejte na tenká brčka. Opláchněte je pod tekoucí vodou. Smažte na dobře rozehřátém oleji dozlatova (asi 5 minut). Brambory smažte po částech tak, aby byly na pánvi v jedné vrstvě. Hranolky položte na papírové utěrky, aby se do nich vsákl přebytečný olej.
- Maso nakrájejte na jemné kostičky, okurky na plátky a kuřecí vejce nastrouhejte. Všechny ingredience smíchejte dohromady. Do směsi přidejte také asi 1/3 brambor. Osolíme a opepříme, ochutíme majonézou.
- Salát rozložte na talíř ve tvaru kopce s prohlubní uprostřed. Přikryjte ho osmaženými bramborami. Doprostřed dejte snítky kopru a na ně uvařená a oloupaná křepelčí vejce.
- Místo smažených brambor můžete pokrm ozdobit sýrem. Nastrouhej 300 g sýra na hrubém struhadle a posyp jím salát „Hnízdo“.