Je opravdu nemožné jíst rajčata a okurky dohromady: odpověď vás překvapí

Lidé při vaření často míchají různé druhy zeleniny a potravin, aniž by mysleli na to, že každá z nich má jinou rychlost trávení.

Často můžete slyšet názor, že v salátech nelze jíst okurky společně s rajčaty. Je to však skutečně tak? Na oficiálních webových stránkách Národní rady pro výživu Filipínské republiky se dočtete, zda by se rajčata a okurky neměly jíst společně v salátech.

Především je důležité si uvědomit, že okurky skutečně obsahují speciální enzym zvaný kataláza. Ten je zvláštní tím, že rozkládá vitamin C obsažený v jiné zelenině. Podle Tanyi Kapoor, dietoložky a odbornice na výživu ve společnosti Wellness by Tanya, tedy okurky obsahují spoustu minerálů, které pomáhají udržovat hydrataci organismu, ale zároveň brání vstřebávání vitaminu C. V okurkách je také obsaženo mnoho minerálů, které pomáhají udržovat hydrataci organismu. Odborníci na výživu proto obecně doporučují vyhýbat se kombinaci okurek a rajčat. Zejména v salátech. Tyto dvě zeleniny mají navíc odlišný způsob trávení, takže jejich častá společná konzumace může vést k žaludečním potížím.

Lidé při vaření často míchají různé druhy zeleniny a potravin, aniž by mysleli na to, že každá z nich má jinou rychlost trávení.

Při rozkladu molekul potravin během trávení se některé potraviny rychle rozpouštějí, zatímco jiné ulpívají na střevních stěnách a zůstávají tam několik dní, což způsobuje řadu problémů. Takovými potravinami jsou okurky a rajčata. Okurky jsou lehké, a proto se tráví rychleji, ale rajčata a zejména semena stráví v žaludku více času.

Dietetik upozorňuje, že enzym kataláza, který rozkládá vitamin C, obvykle začne pracovat až tehdy, když okurky nakrájíme na kostičky nebo plátky. Pokud okurky a rajčata konzumujeme vcelku, nedochází k žádnému významnému účinku.

Co se stane, když budete jíst okurky a rajčata

Odborníci na výživu a dietologové tvrdí, že i přes přítomnost enzymu katalázy není pravděpodobné, že by současná konzumace okurek a rajčat zhoršila obsah vitaminu C v těle. Enzymy produkované tělem při žvýkání a enzymy obsažené v potravinách totiž spolupracují. Aby se vitamin C skutečně rychle rozložil, je množství těchto enzymů nedostatečné nebo se stávají neaktivními při negativních hodnotách pH, které se vyskytují v žaludku a ústech.

Můžete si tedy bez obav připravit svůj oblíbený salát s čerstvými rajčaty a okurkami. Enzymy v okurkách by neměly významně ovlivnit hladinu vitaminu C.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - TÁBOR KYTLICE

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: