Foto: z veřejných zdrojů
O této odrůdě zelí se poprvé zmiňují staří Římané. Nyní se aktivně pěstuje v zemích s mírným podnebím.
Kale (listové zelí) se v roce 2025 vrací na vrchol kulinářské módy. Není to překvapivé: zelí je bohaté na vitamíny, má bohatou chuť a skvěle se kombinuje s jarní zeleninou, uvádí RBC-Ukrajina (projekt Styler).
Proč je kapusta opět v kurzu?
Kapusta (listové zelí), nebo jak se jí také říká kapusta, je považována za superpotravinu: obsahuje vitaminy A, C, K, antioxidanty a vlákninu.
V roce 2025 je opět v módě díky své všestrannosti, zdravotním benefitům a trendu „opravdových“ potravin bez nadměrného zpracování. Má protizánětlivé účinky, pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi a podporuje zdravou pokožku a oči.
O této odrůdě zelí se poprvé zmiňují staří Římané. Nyní se aktivně pěstuje v zemích s mírným podnebím – v Itálii, Francii, Nizozemsku a Severní Americe.
Ve středověké Evropě bylo zelí základní listovou zeleninou dříve, než se objevily další druhy zelí. Kapusta se konzumovala jako zdroj živin v chladném období roku. Ve 20. století nebyla kapusta příliš oblíbená, ale v roce 2010 se vrátila do módy jako superpotravina, přísada do detoxikačních diet, veganských pokrmů a smoothies.
Pro dosažení nejlepších výsledků se doporučuje jíst kapustu čerstvou nebo lehce spařenou, aby se zachovalo více vitaminů.
Tip: před přidáním do salátu promasírujte listy kapusty solí nebo několika kapkami oleje, aby byly jemnější a chutnější.
Salát z kapusty, ředkviček a citronové zálivky
Složení: 1:
- kapusta – 1 svazek
- ředkvičky – 5-6 kusů
- okurka – 1
- zelená cibule – 2 snítky
- citronová šťáva – 2 polévkové lžíce.
- olivový olej – 2 polévkové lžíce.
- sůl, pepř – podle chuti
Příprava:
- Kapustu omyjte, odstraňte hrubé žilky a nakrájejte na plátky. Rozmačkejte rukama se špetkou soli.
- Ředkvičky a okurku nakrájejte na tenké plátky, cibuli nasekejte.
- Ingredience smíchejte, přidejte citronovou šťávu a olej. Promíchejte a je hotovo.