Foto: z veřejných zdrojů
Tuto pochoutku zvládnou i začínající kuchaři.
Smažené kalamáry jsou pokrmem středomořské kuchyně. Syrové mořské plody se nakrájejí na kolečka, pak se obalí v mouce a usmaží v rostlinném oleji. V některých oblastech Španělska, například v Madridu, se do těstíčka přidává pivo nebo vejce a někdy se k obalování používá strouhanka.
V každém španělském baru najdete takový předkrm na jídelním lístku, smažené mořské plody se tam podávají jako „tapas“ – pohoštění k pivu. Přečtěte si, jak připravit kroužky z olihní podle různých receptů.
Smažené kroužky z olihní – recept s pivem
Kroužky olihní v těstíčku lze připravit s použitím různých obalovacích směsí. Doporučujeme vyzkoušet španělský recept a do mouky přidat sklenici piva – těstíčko pak bude křupavější.
Složení: 1:
- půl kilogramu chobotnic;
- jeden hrnek mouky;
- jedna sklenice piva;
- dva bílky ze slepičího vejce;
- půl lžíce rostlinného oleje;
- dvě lžičky soli;
- dva šálky rafinovaného rostlinného oleje.
Příprava:
- Chobotnice je třeba rozmrazit, opláchnout pod tekoucí vodou, odstranit chitinový plát a tenkou kůži. Nalijte pitnou vodu do hrnce nebo mísy, postavte na oheň.
- Osolte, mořské plody spusťte do vroucí vody a nezapomeňte, jak moc se mají vařit olihňové kroužky, nebo spíše celá těla. Nedělejte to déle než tři minuty, jinak budou mořské plody „gumové“.
- Slijte vodu a počkejte, až mořské plody vychladnou. Až se tak stane, nakrájejte olihně na kolečka. Do samostatné mísy nasypte mouku, přilijte pivo, olej a sůl a znovu promíchejte.
- Oddělíme bílky od žloutků a vyšleháme je mixérem do pěny.
- Bílky vlijte do těsta a znovu promíchejte. Do hlubokého hrnce nalijte rafinovaný rostlinný olej a dobře ho zahřejte.
- Kalamáry namočíme do těstíčka a smažíme v oleji z obou stran 3-5 minut. V případě potřeby můžete mořské plody položit na papírovou utěrku, abyste odstranili zbytky tuku.