Foto: z veřejných zdrojů
Lze ji použít na přípravu pomazánek a sendvičů.
Tavený sýr vyrobený doma je stejně dobrý jako sýr koupený v obchodě a někdy se ukáže, že je mnohem chutnější. Jeho výroba je velmi snadná, pokud dodržíte přesné množství surovin a všechny kroky.
Jak si vyrobit tavený sýr doma za pouhých 15 minut, se dozvíte na blogu „Smachny/Recepty“.
Tavený sýr za 15 minut
Složení:
- tvaroh (9%) – 500 gr);
- vejce – 2 ks;
- rozpuštěné máslo (82 %) – 100 g;
- sůl – 1 lžička;
- kyselina citronová – 1/3 lžičky;
- jedlá soda – 1 lžička;
- zakysaná smetana (v případě potřeby) – 80-100 g.
Příprava:
- V hluboké míse smíchejte tvaroh, vejce, jedlou sodu a kyselinu citronovou, rozšlehejte mixérem dohladka. Poté přidáme máslo a opět šleháme do hladka.
- Připravenou směs přelijte do hrnce se silným dnem. Zahřívejte na mírném ohni za stálého míchání po dobu pěti minut, poté stáhněte z ohně a znovu rozšlehejte mixérem.
- Přidejte zakysanou smetanu. V závislosti na tvarohu nemusí hmota zhoustnout, ale naopak se rozpustí a vznikne sýr požadované konzistence. Pokud by se ukázalo, že je hustý, je třeba přidat ještě trochu zakysané smetany, opět vyšlehat mixérem a docílit požadované konzistence.
- Pokud chcete, můžete sýr rozdělit na části a do každé z nich přidat náplň podle své chuti. Do jedné můžete například přidat 150 g opečených hub, trochu uzené soli a sušeného česneku a do druhé 30 g bylinek, citronového pepře a karibských bylinek.
- Hotový sýr přikryjte kontaktní fólií a pošlete do lednice.
Lze jej použít na přípravu pomazánek a sendvičů.