Foto: z otevřených zdrojů
Vyhněte se podávání špenátu kojencům, zejména mladším 6 měsíců, a buďte opatrní před dosažením 1 roku věku.
Většina zeleniny je pro rostoucí tělo velmi zdravá, ale existují výjimky. Pediatři a odborníci na výživu upozorňují na jednu zeleninu, která navzdory své oblibě a výživové hodnotě pro dospělé může představovat skryté nebezpečí pro kojence a malé děti. O čem přesně je řeč – přečtěte si v článku RBC-Ukrajina.
Jaká zelenina by se neměla podávat dětem
Jde o špenát
Tento zelený list je známý svým bohatým obsahem vitaminů (zejména K, A, C, kyselina listová) a minerálních látek (železo, vápník, hořčík). Vedle těchto prospěšných látek však špenát obsahuje i vysoké množství dusičnanů. Pro dospělé a starší děti je konzumace špenátu v přiměřeném množství zcela bezpečná, protože naše tělo dusičnany účinně zpracovává. U kojenců je však situace jiná.
Trávicí systém kojenců ještě není plně vyvinutý a obsahuje určité bakterie, které mohou dusičnany přeměňovat na dusitany. Jakmile se dusitany dostanou do krevního oběhu, mohou se vázat na hemoglobin, bílkovinu zodpovědnou za přenos kyslíku. To vede k tvorbě methemoglobinu, který není schopen přenášet kyslík. Tento stav se nazývá methemoglobinémie nebo „syndrom modrého dítěte“. Může způsobit nedostatek kyslíku v tkáních, což se projevuje namodralým nádechem kůže (zejména v okolí úst, rukou a nohou), dýchacími potížemi, únavou a v závažných případech může být i život ohrožující.
Zvláště vysoké riziko methemoglobinemie je u kojenců do 6 měsíců věku. Jejich trávicí systém je nejzranitelnější a jejich hemoglobin je jiný než u dospělých. Přestože se riziko s věkem snižuje, mnoho odborníků doporučuje omezit nebo zcela vyloučit špenát (a také červenou řepu a mrkev, které mohou rovněž obsahovat vysoké množství dusičnanů, zejména v domácích pyré) ze stravy dětí do 1 roku, zejména pokud se jedná o domácí pyré.
Je důležité si uvědomit, že rizika spojená s dusičnany jsou výrazně vyšší u domácích pyré ze špenátu, červené řepy nebo mrkve než u komerční dětské výživy. Výrobci dětské výživy přísně kontrolují obsah dusičnanů ve svých výrobcích a používají suroviny s nízkým obsahem dusičnanů. Pokud se tedy rozhodnete podávat dítěti pyré z těchto druhů zeleniny do jednoho roku věku, je lepší zvolit certifikovanou kojeneckou výživu.
Užitečné rady pro rodiče
Vyhněte se podávání špenátu dětem, zejména mladším 6 měsíců, a buďte opatrní před dosažením 1 roku věku. Při přípravě domácích příkrmů ze zeleniny (zejména špenátu, červené řepy, mrkve), která může mít vysoký obsah dusičnanů, si buďte vědomi rizik pro nejmenší děti.
Pokud máte pochybnosti nebo má vaše dítě zdravotní problémy, určitě se o zavádění konkrétních příkrmů poraďte s pediatrem.
Vždy si pečlivě přečtěte doporučení výrobců dětské výživy týkající se věku zavádění příkrmů.