Foto: z otevřených zdrojů
Chutnou a výživnou polévku s taveným sýrem si zamilují i ti, kteří nejedí první chody.
Polévka s taveným sýrem je tak chutná, že ji s chutí snědí i děti, které jsou v jídle vybíravé. S přidáním sýra se stane mnohem výživnější, i když v ní kromě zeleniny není nic jiného. Ty dodají pokrmu jemnou krémovou chuť a sametovou strukturu.
Taková polévka pomůže v situaci, kdy v lednici téměř nic není, ale potřebujete nasytit početnou rodinu. Použít můžete jak tvrdý tavený sýr, tak měkký sýr, například „Jantar“.
Polévka s houbami a taveným sýrem
Složení: 1:
- brambory – 2 střední nebo 1 velká brambora;
- houby – 300 g;
- cibule – 1 ks;
- pórek – 100 g;
- mrkev – 1 ks;
- tavený sýr – 200 g;
- máslo (na smažení) – 2 polévkové lžíce.
- bobkový list – 2 ks;
- sůl, pepř, koření podle chuti;
- bylinky – svazek;
- bílý chléb – podle chuti.
Příprava:
- Polévku lze uvařit na zeleninovém nebo kuřecím vývaru. Brambory oloupejte, nakrájejte na kostičky a spolu s bobkovým listem je vložte do vroucího vývaru. Vařte 25 minut. V polovině vaření vložte do hrnce nastrouhané sýry.
- Mezitím si připravte jíšku: nakrájejte cibuli a nastrouhejte mrkev. Smažte 2-3 minuty na rozpálené pánvi s olejem. Houby nakrájejte na plátky a přidejte k zelenině. Vše společně smažte 5 minut. Poté přilijte trochu vývaru z pánve, poduste další 2 minuty a vypněte.
- Pórek nakrájejte na tenká kolečka a 7 minut smažte na samostatné pánvi na másle. Tento krok je nepovinný, ale polévka bude díky němu mnohem chutnější.
- Do hrnce vložte orestovanou zeleninu a houby, osolte a opepřete. Přidejte bylinky, vypněte oheň a nechte pokrm 10 minut pod pokličkou. Bílý chléb nakrájejte na kostičky a osušte v troubě nebo na suché pánvi. Pokud připravujete krémovou polévku s taveným sýrem, rozšlehejte ho mixérem. Podávejte s krutony a nasekanými bylinkami.