Smažené kuře v sójové omáčce: recept na rychlou opravu

Foto: z veřejných zdrojů

Smažené kuře v sójové omáčce je opravdovou pochoutkou všedního dne

Často hledáme recepty, které nám umožní připravit něco chutného a výživného, aniž bychom v kuchyni strávili spoustu času. Tento recept je ideální pro zaneprázdněné ženy, maminky, studenty a všechny, kteří ocení kombinaci chuti, textury a rychlosti.

Šéfkuchařka Olga Ryabenko se s vámi podělila o skvělý recept na smažené kuře v sójové omáčce, které je hotové za pouhých 10 minut, ale chutí se snadno vyrovná pokrmům z oblíbených asijských restaurací. Recept je navíc velmi flexibilní: můžete změnit přílohu, stupeň pikantnosti nebo dokonce maso (místo kuřecího použijte krůtí nebo tofu pro vegetariánskou verzi).

Recept

Složení

Na maso:

  • Kuřecí řízky (nebo stehna bez kosti – jsou šťavnatější) 2 kusy.
  • Sójová omáčka 2 lžíce
  • Mletý černý pepř
  • Škrob (kukuřičný nebo bramborový) 1 polévková lžíce.
  • Vaječný bílek 1ks.
  • Citronová šťáva ¼ ks.
  • Rostlinný olej 2-3 lžíce

Na omáčku:

  • Sójová omáčka 4 polévkové lžíce
  • Voda 70 ml
  • Med nebo cukr 1 lžička
  • Česnek 2 stroužky
  • Citronová šťáva 1 polévková lžíce
  • Sezamová semínka 1 polévková lžíce

Příprava

  1. Kuřecí řízky nebo stehna nakrájejte na malé kousky, abyste je mohli rychle usmažit.
  2. Přidáme sójovou omáčku, škrob, citronovou šťávu, bílek a trochu černého pepře.
  3. Mícháme rukama nebo lžící, dokud se rovnoměrně nepropeče.
  4. Nechte marinovat alespoň 5 minut – během této doby se na škrobu a bílkovinách vytvoří tenká „krusta“, která zajistí šťavnatost.
  5. Rozpalte pánev s rostlinným olejem. Kousky kuřete smažte 1-1,5 minuty z každé strany dozlatova. Maso by mělo být propečené, ale ne přepečené.
  6. Kuře vyjměte z pánve. Do stejné pánve přidejte všechny ingredience na omáčku: sójovou omáčku, vodu, med, citronovou šťávu a prolisovaný česnek. Přiveďte k varu.
  7. Do pánve vraťte opečené kuře. Vmíchejte omáčku a vařte ještě asi 3 minuty na mírném ohni, dokud omáčka nezhoustne. Těsně před podáváním naaranžujte sezamová semínka.

Tipy:

  • Chcete-li omáčce dodat lesklou strukturu, můžete přidat 1 lžičku škrobu rozpuštěnou v 1 lžíci vody (na konci vaření).
  • Pokud chcete omáčku pikantní, přidejte špetku chilli nebo kapku omáčky sriracha.
  • Pokud nejíte med, nahraďte ho topinambur sirupem nebo jen cukrem.
  • Zbytky můžete skladovat v lednici až 2 dny.

Smažené kuře v sójové omáčce je ve všední dny opravdovým svátkem. Nejenže je rychlé na přípravu, ale navíc dodává pocit domácí pohody s tóny asijské exotiky. Vyzkoušejte tento recept a určitě se stane oblíbeným ve vašem kulinářském arzenálu.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - TÁBOR KYTLICE

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: