Foto: z veřejných zdrojů
Smažené kuře v sójové omáčce je opravdovou pochoutkou všedního dne
Často hledáme recepty, které nám umožní připravit něco chutného a výživného, aniž bychom v kuchyni strávili spoustu času. Tento recept je ideální pro zaneprázdněné ženy, maminky, studenty a všechny, kteří ocení kombinaci chuti, textury a rychlosti.
Šéfkuchařka Olga Ryabenko se s vámi podělila o skvělý recept na smažené kuře v sójové omáčce, které je hotové za pouhých 10 minut, ale chutí se snadno vyrovná pokrmům z oblíbených asijských restaurací. Recept je navíc velmi flexibilní: můžete změnit přílohu, stupeň pikantnosti nebo dokonce maso (místo kuřecího použijte krůtí nebo tofu pro vegetariánskou verzi).
Recept
Složení
Na maso:
- Kuřecí řízky (nebo stehna bez kosti – jsou šťavnatější) 2 kusy.
- Sójová omáčka 2 lžíce
- Mletý černý pepř
- Škrob (kukuřičný nebo bramborový) 1 polévková lžíce.
- Vaječný bílek 1ks.
- Citronová šťáva ¼ ks.
- Rostlinný olej 2-3 lžíce
Na omáčku:
- Sójová omáčka 4 polévkové lžíce
- Voda 70 ml
- Med nebo cukr 1 lžička
- Česnek 2 stroužky
- Citronová šťáva 1 polévková lžíce
- Sezamová semínka 1 polévková lžíce
Příprava
- Kuřecí řízky nebo stehna nakrájejte na malé kousky, abyste je mohli rychle usmažit.
- Přidáme sójovou omáčku, škrob, citronovou šťávu, bílek a trochu černého pepře.
- Mícháme rukama nebo lžící, dokud se rovnoměrně nepropeče.
- Nechte marinovat alespoň 5 minut – během této doby se na škrobu a bílkovinách vytvoří tenká „krusta“, která zajistí šťavnatost.
- Rozpalte pánev s rostlinným olejem. Kousky kuřete smažte 1-1,5 minuty z každé strany dozlatova. Maso by mělo být propečené, ale ne přepečené.
- Kuře vyjměte z pánve. Do stejné pánve přidejte všechny ingredience na omáčku: sójovou omáčku, vodu, med, citronovou šťávu a prolisovaný česnek. Přiveďte k varu.
- Do pánve vraťte opečené kuře. Vmíchejte omáčku a vařte ještě asi 3 minuty na mírném ohni, dokud omáčka nezhoustne. Těsně před podáváním naaranžujte sezamová semínka.
Tipy:
- Chcete-li omáčce dodat lesklou strukturu, můžete přidat 1 lžičku škrobu rozpuštěnou v 1 lžíci vody (na konci vaření).
- Pokud chcete omáčku pikantní, přidejte špetku chilli nebo kapku omáčky sriracha.
- Pokud nejíte med, nahraďte ho topinambur sirupem nebo jen cukrem.
- Zbytky můžete skladovat v lednici až 2 dny.
Smažené kuře v sójové omáčce je ve všední dny opravdovým svátkem. Nejenže je rychlé na přípravu, ale navíc dodává pocit domácí pohody s tóny asijské exotiky. Vyzkoušejte tento recept a určitě se stane oblíbeným ve vašem kulinářském arzenálu.