Broskvové tiramisu není jen dezert, ale kousek léta na talíři.
Seznamte se s rafinovanou verzí vašeho oblíbeného dezertu – bez kávy a kakaa, zato s vůní léta a ovocným akcentem.
Tento recept na broskvové tiramisu kombinuje tradiční italskou krémovou jemnost s křupavými domácími pusinkami a Baked by Laora vám poradí, jak vše připravit do jediné harmonie dokonalé chuti. Připravte se ohromit své hosty nebo potěšit sami sebe sladkým mistrovským dílem.
Domácí pusinky
Ingredience
- Vaječný bílek 5 ks
- Cukr 140 g
- Kukuřičný škrob 1 polévková lžíce
- Bílý ocet 3 polévkové lžíce
- Sůl
Vaření
- V čisté a suché míse vyšlehejte bílky se špetkou soli při vysokých otáčkách (asi 1 minutu) do pěny.
- Postupně přidávejte cukr a šlehejte dalších 4-5 minut, dokud se neobjeví „tuhé špičky“.
- Smíchejte ocet a škrob na pastu a přidejte ji k bílkům. Opět dobře promíchejte.
- Lžící směs vložíme do cukrářského sáčku a na plech vyložený pergamenem vytvarujeme „prsty“ – asi 2 cm široké a 8-10 cm dlouhé. Mezi sušenkami nechte mezery.
- Posypte je trochou cukru – pro křupavou kůrku.
- Pečte při 160 °C 15-18 minut, dokud sušenky lehce nezezlátnou.
- Nechte vychladnout při pokojové teplotě odkryté – nejlépe přes noc. Tak budou křupavé jako tradiční sušenky savoiardi.
Tip: pokud nechcete dělat pusinky, použijte hotové sušenky savoiardi nebo měkké sušenky namočené v broskvovém sirupu.
Broskvový krém tiramisu
Složení
- Silný broskvový džem 1 sklenice
- Broskve v sirupu 1 sklenice
- Mascarpone (nebo smetanový sýr) 700 g
- Šlehačka 250 ml
- Moučkový cukr 50 g
- Vanilkový extrakt 1 polévková lžíce
Příprava
- V hluboké míse smíchejte mascarpone, moučkový cukr a vanilku. Šlehejte metličkou nebo mixérem do hladka (asi 1 minutu).
- V samostatné míse vyšlehejte studenou smetanu do měkkých vrcholů.
- Jemně vmíchejte smetanu do tvarohové směsi – shora dolů, aby krém zůstal lehký.
Příprava tiramisu
- Na dno formy položte první vrstvu pusinek nebo savoiardi.
- Na povrch rovnoměrně rozetřete polovinu broskvové hmoty (nebo džemu).
- Pro lepší texturu naaranžujte několik plátků broskví.
- Vše pokryjte polovinou krému z mascarpone.
- Vrstvy opakujte: další řada piškotů, těstoviny, broskve, krém.
- Dezert zakončete vrstvou krému. Lžící nebo stěrkou vytvořte vzor.
- Ozdobte tenkými plátky broskví, lístky máty nebo posypte rozdrcenými pusinkami.
Dezert uložte do chladničky alespoň na 8 hodin, nejlépe však přes noc. To umožní, aby se chutě „spojily“ a struktura se ustálila.
Výsledkem je jemný, krémový, ovocný dezert, který se rozplývá v ústech. Navíc vypadá, jako by byl vyroben ve špičkové cukrárně.
Tipy
- Pro lehčí verzi použijte 10% smetanu a sýr ricotta.
- Broskvovou pastu lze nahradit mangovou, meruňkovou nebo malinovou pastou.
- Pusinky lze připravit předem – ve vzduchotěsné nádobě vydrží až 5 dní.
Broskvové tiramisu není jen dezert, ale kousek léta na talíři. Jemné, aromatické, lehké a slavnostní. Určitě ho vyzkoušejte a zamilujte si každé sousto.