Broskvové tiramisu: originální recept na italský dezert

Broskvové tiramisu není jen dezert, ale kousek léta na talíři.

Seznamte se s rafinovanou verzí vašeho oblíbeného dezertu – bez kávy a kakaa, zato s vůní léta a ovocným akcentem.

Tento recept na broskvové tiramisu kombinuje tradiční italskou krémovou jemnost s křupavými domácími pusinkami a Baked by Laora vám poradí, jak vše připravit do jediné harmonie dokonalé chuti. Připravte se ohromit své hosty nebo potěšit sami sebe sladkým mistrovským dílem.

Domácí pusinky

Ingredience

  • Vaječný bílek 5 ks
  • Cukr 140 g
  • Kukuřičný škrob 1 polévková lžíce
  • Bílý ocet 3 polévkové lžíce
  • Sůl

Vaření

  1. V čisté a suché míse vyšlehejte bílky se špetkou soli při vysokých otáčkách (asi 1 minutu) do pěny.
  2. Postupně přidávejte cukr a šlehejte dalších 4-5 minut, dokud se neobjeví „tuhé špičky“.
  3. Smíchejte ocet a škrob na pastu a přidejte ji k bílkům. Opět dobře promíchejte.
  4. Lžící směs vložíme do cukrářského sáčku a na plech vyložený pergamenem vytvarujeme „prsty“ – asi 2 cm široké a 8-10 cm dlouhé. Mezi sušenkami nechte mezery.
  5. Posypte je trochou cukru – pro křupavou kůrku.
  6. Pečte při 160 °C 15-18 minut, dokud sušenky lehce nezezlátnou.
  7. Nechte vychladnout při pokojové teplotě odkryté – nejlépe přes noc. Tak budou křupavé jako tradiční sušenky savoiardi.

Tip: pokud nechcete dělat pusinky, použijte hotové sušenky savoiardi nebo měkké sušenky namočené v broskvovém sirupu.

Broskvový krém tiramisu

Složení

  • Silný broskvový džem 1 sklenice
  • Broskve v sirupu 1 sklenice
  • Mascarpone (nebo smetanový sýr) 700 g
  • Šlehačka 250 ml
  • Moučkový cukr 50 g
  • Vanilkový extrakt 1 polévková lžíce

Příprava

  1. V hluboké míse smíchejte mascarpone, moučkový cukr a vanilku. Šlehejte metličkou nebo mixérem do hladka (asi 1 minutu).
  2. V samostatné míse vyšlehejte studenou smetanu do měkkých vrcholů.
  3. Jemně vmíchejte smetanu do tvarohové směsi – shora dolů, aby krém zůstal lehký.

Příprava tiramisu

  • Na dno formy položte první vrstvu pusinek nebo savoiardi.
  • Na povrch rovnoměrně rozetřete polovinu broskvové hmoty (nebo džemu).
  • Pro lepší texturu naaranžujte několik plátků broskví.
  • Vše pokryjte polovinou krému z mascarpone.
  • Vrstvy opakujte: další řada piškotů, těstoviny, broskve, krém.
  • Dezert zakončete vrstvou krému. Lžící nebo stěrkou vytvořte vzor.
  • Ozdobte tenkými plátky broskví, lístky máty nebo posypte rozdrcenými pusinkami.

Dezert uložte do chladničky alespoň na 8 hodin, nejlépe však přes noc. To umožní, aby se chutě „spojily“ a struktura se ustálila.

Výsledkem je jemný, krémový, ovocný dezert, který se rozplývá v ústech. Navíc vypadá, jako by byl vyroben ve špičkové cukrárně.

Tipy

  1. Pro lehčí verzi použijte 10% smetanu a sýr ricotta.
  2. Broskvovou pastu lze nahradit mangovou, meruňkovou nebo malinovou pastou.
  3. Pusinky lze připravit předem – ve vzduchotěsné nádobě vydrží až 5 dní.

Broskvové tiramisu není jen dezert, ale kousek léta na talíři. Jemné, aromatické, lehké a slavnostní. Určitě ho vyzkoušejte a zamilujte si každé sousto.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - TÁBOR KYTLICE

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: