Foto: z otevřených zdrojů
Jeho příprava nevyžaduje mnoho času, úsilí a ingrediencí.
Domácí jogurt má oproti běžnému jogurtu zakoupenému v obchodě řadu výhod. Tento přírodní produkt neobsahuje žádné konzervační látky, sladidla ani umělá barviva.
Pokud nemáte k dispozici zákys pro výrobu domácího jogurtu, nezoufejte. Chutný a přírodní jogurt si můžete vyrobit i z jiných surovin.
Recept
Složení:
- mléko – 400-500 ml
- hustý přírodní jogurt – 2 polévkové lžíce
Příprava:
- Nalijte mléko do hrnce a na mírném ohni ho zahřejte na 40-45 °C. Teplotu je lepší měřit kuchyňským teploměrem.
- Když mléko dosáhne správné teploty, odstavte ho z ohně a přidejte do něj jogurt. Vše dobře promíchejte, dokud nevznikne homogenní hmota.
- Směs nalijte do skleněné nebo keramické nádoby s víčkem.
- Nádobu zabalte do několika vrstev utěrky a pošlete ji na teplé místo (troubu můžete rozehřát na 50 stupňů a vypnout) na 6-8 hodin. To proto, aby proběhly všechny kvasné procesy a vytvořil se jogurt.
- Poté utěrku rozbalte a ochutnejte lahodný domácí jogurt.