Tento předkrm si oblíbilo mnoho lidí a je také velmi rychlý na přípravu.
Většina hostitelek připravuje kvašená rajčata v kbelíku, protože na takové svačině si můžete pochutnat za několik dní. Nabízíme osvědčený „babičkovský“ recept na pikantní rajčatovou svačinku.
Kvašená rajčata v kbelíku s cukrem – recept
- 8-10 kg rajčat;
- 5 litrů vody;
- 2 šálky soli;
- 5 lžic cukru se sklíčkem;
- 10 stroužků česneku;
- 1 pepř;
- 1 polévková lžíce hořčičného prášku;
- rybízové a třešňové listy;
- 1 kořen křenu.
Příprava:
- Vyberte pevná, nepoškozená rajčata, omyjte je pod tekoucí vodou. Rozpusťte sůl a cukr ve vodě pokojové teploty, marinádu nechte vychladnout v lednici.
- Na dno kbelíku položte listy ovoce a bobulovin, česnek a křen. Rozložíme 50 % rajčat, na ně přidáme česnek a bylinky. Rozložte zbývající rajčata, opět je pokryjte rybízovými, třešňovými a křenovými listy, posypte hořčicí.
- Zalijeme nálevem, přikryjeme pokličkou, ale v žádném případě neuzavíráme.
- Pokud chcete mít rajčata hotová za 4 dny, nechte kbelík při pokojové teplotě. Pokud nádobu vyjmete na chladné místo, pak kyselá rajčata můžete ochutnat až po měsíci.