Foto: z otevřených zdrojů
Je to ideální pokrm pro příjemnou večeři.
Pokud hledáte jídlo, které vás zahřeje nejen fyzicky, ale i emocionálně, vyzkoušejte tento sofistikovaný, ale překvapivě jednoduchý recept s francouzským šarmem. Dušené kuře s jablečným moštem neboli Poulet à la Normande je klasika normandské kuchyně, kterou kuchařka Manon Lagrève upravila pro každodenní pohodu. V její verzi je tento pokrm skutečným gastronomickým požitkem.
Cider, jablečný alkoholický nápoj z Normandie, dodává jemnou ovocnou kyselost a hloubku chuti, aniž by byl příliš sladký. V kombinaci se zakysanou smetanou, vůní tymiánu a křehkým kuřecím masem je výsledek dokonalou rovnováhou mezi lahodným jídlem a rafinovaností francouzské kuchyně.
Recept
Složení:
- Kuřecí stehna 600g
- Celer 2 stonky
- Cibule 2ks.
- Česnek 2 stroužky
- Přírodní mošt 300 ml
- Kuřecí vývar 200 ml
- Dijonská hořčice 1 lžíce l
- Zakysaná smetana 2 polévkové lžíce
- Kukuřičná mouka 1 polévková lžíce. l
- Čerstvý tymián 1 snítka
- Sůl
- Pepř
- Olivový olej
Příprava
- Rozpalte pánev s trochou rostlinného oleje na středním plameni. Kuřecí stehna smažte z obou stran 5 minut dozlatova. Přendejte je na talíř.
- Na stejné pánvi osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli a celer po dobu 5-7 minut do měkka. Přidejte nasekaný česnek a smažte další 1-2 minuty, dokud se nerozvoní.
- Zeleninu zalijte jablečným moštem a vývarem. Přidejte tymián, sůl a pepř. Kuře otočte do pánve – maso by mělo být částečně ponořené v tekutině.
- Vše přendejte do žáruvzdorné formy nebo nechte v pánvi (pokud má kovovou rukojeť). Pečeme v troubě 30 minut při 180 °C. Kuře bude měkké a omáčka bude bohatá.
- Vyjměte formu z trouby. Přidejte hořčici a zakysanou smetanu a promíchejte.
- Pro zahuštění rozpusťte kukuřičnou mouku ve 2 lžících studené vody a vlijte do omáčky. Zahřívejte dalších 5 minut na plotně, dokud směs nezíská krémovou konzistenci.
Jablečný mošt nenahrazujte jablečným džusem – výrazně by to změnilo charakter pokrmu.
Co podávat s
Tento guláš se nejlépe hodí k:
- bramborová kaše
- rýže basmati
- domácí chléb nebo bageta
- vařené zelené fazolky nebo brokolice
Je to ideální pokrm pro příjemnou večeři. Není příliš těžké, ale vydatné; není složité, ale vypadá jako něco z restaurace.