Kuře v jablečném moštu: originální recept na chutný pokrm

Foto: z otevřených zdrojů

Je to ideální pokrm pro příjemnou večeři.

Pokud hledáte jídlo, které vás zahřeje nejen fyzicky, ale i emocionálně, vyzkoušejte tento sofistikovaný, ale překvapivě jednoduchý recept s francouzským šarmem. Dušené kuře s jablečným moštem neboli Poulet à la Normande je klasika normandské kuchyně, kterou kuchařka Manon Lagrève upravila pro každodenní pohodu. V její verzi je tento pokrm skutečným gastronomickým požitkem.

Cider, jablečný alkoholický nápoj z Normandie, dodává jemnou ovocnou kyselost a hloubku chuti, aniž by byl příliš sladký. V kombinaci se zakysanou smetanou, vůní tymiánu a křehkým kuřecím masem je výsledek dokonalou rovnováhou mezi lahodným jídlem a rafinovaností francouzské kuchyně.

Recept

Složení:

  • Kuřecí stehna 600g
  • Celer 2 stonky
  • Cibule 2ks.
  • Česnek 2 stroužky
  • Přírodní mošt 300 ml
  • Kuřecí vývar 200 ml
  • Dijonská hořčice 1 lžíce l
  • Zakysaná smetana 2 polévkové lžíce
  • Kukuřičná mouka 1 polévková lžíce. l
  • Čerstvý tymián 1 snítka
  • Sůl
  • Pepř
  • Olivový olej

Příprava

  1. Rozpalte pánev s trochou rostlinného oleje na středním plameni. Kuřecí stehna smažte z obou stran 5 minut dozlatova. Přendejte je na talíř.
  2. Na stejné pánvi osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli a celer po dobu 5-7 minut do měkka. Přidejte nasekaný česnek a smažte další 1-2 minuty, dokud se nerozvoní.
  3. Zeleninu zalijte jablečným moštem a vývarem. Přidejte tymián, sůl a pepř. Kuře otočte do pánve – maso by mělo být částečně ponořené v tekutině.
  4. Vše přendejte do žáruvzdorné formy nebo nechte v pánvi (pokud má kovovou rukojeť). Pečeme v troubě 30 minut při 180 °C. Kuře bude měkké a omáčka bude bohatá.
  5. Vyjměte formu z trouby. Přidejte hořčici a zakysanou smetanu a promíchejte.
  6. Pro zahuštění rozpusťte kukuřičnou mouku ve 2 lžících studené vody a vlijte do omáčky. Zahřívejte dalších 5 minut na plotně, dokud směs nezíská krémovou konzistenci.

Jablečný mošt nenahrazujte jablečným džusem – výrazně by to změnilo charakter pokrmu.

Co podávat s

Tento guláš se nejlépe hodí k:

  • bramborová kaše
  • rýže basmati
  • domácí chléb nebo bageta
  • vařené zelené fazolky nebo brokolice

Je to ideální pokrm pro příjemnou večeři. Není příliš těžké, ale vydatné; není složité, ale vypadá jako něco z restaurace.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - TÁBOR KYTLICE

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: