Přidání jediné ingredience může výrazně zlepšit texturu a chuť pokrmu.
Bramborová kaše je oblíbená u mnoha lidí, ale je snadné ji zničit převařením, nedostatečným rozmačkáním nebo přidáním nesprávné ingredience. Autorka kuchařky Jeanine Donofrio nám poradila, jak tento pokrm dokonale připravit. Píše o tom Express.
Podle ní lze přidáním zakysané smetany do bramborové kaše výrazně zlepšit strukturu a chuť pokrmu.
„Nežertuji, když říkám, že tohle je nejlepší bramborová kaše, jakou jsem kdy ochutnala. Je velmi bohatá a neuvěřitelně krémová a zakysaná smetana jí dodává úžasnou kyselost,“ říká Donofrio.
Upřesňuje však, že „technicky vzato tato ingredience není nutná“, protože pokud ji vynecháte, pokrm se stejně povede, ale aby byl krémový a vlhký, odborník doporučuje přidat zakysanou smetanu.
Zakysaná smetana podle ní navíc dodá kaši pikantní chuť, která vyváží její bohatost, aniž by brambory příliš zatížila, což někdy může způsobit, že se kaše stane hrudkovitou. Pokud navíc do bramborové kaše přidáte zakysanou smetanu, nebudete do ní muset dávat nadměrné množství másla nebo mléka.
Recept
Složení:
- 1,35 kg brambor (nejlépe Russet nebo Yukon Golds)
- 115 g nesoleného másla
- 240 ml plnotučného mléka
- 60 ml zakysané smetany
- Tři stroužky česneku (oloupané)
- Sůl a pepř
- Nakrájená pažitka
Příprava:
- Brambory omyjte, oloupejte a nakrájejte na přibližně stejně velké kousky.
- Vložte brambory a česnek do velkého hrnce a zalijte je studenou vodou. Osolte a přiveďte k varu.
- Snižte teplotu na minimum a vařte 15-20 minut. Jakmile jsou brambory měkké, slijte je.
- Brambory a česnek rozmačkejte a přidejte máslo a mléko. V případě potřeby osolte a opepřete a pokračujte v hnětení, dokud nebude hladké.
- Když jsou brambory úplně rozmačkané, přidejte pomocí dřevěné lžíce zakysanou smetanu.
- Bramborovou kaši posypte pažitkou a pokapejte rozpuštěným máslem.